Περισσότερο και απ’όσο ισχύει για τα κάθε είδους αντικείμενα, ρούχα και παπούτσια, βασική και απαραίτητη είναι η ιεράρχηση και στην κουζίνα. Σε πρώτη φάση ξεχωρίστε τα είδη καθημερινής χρήσης, εκείνα που χρησιμοποιείτε σπανιότερα και κάποια που σας είναι άχρηστα. Αφού λοιπόν απαλλαγείτε απ’όσα δεν χρησιμοποιείτε, διατηρείστε στα χαμηλά σημεία τα σκεύη και τα αντικείμενα που σας χρειάζονται σε καθημερινή βάση, αποφεύγοντας κλασσικά λάθη σ’αυτού του τύπου τον διαχωρισμό. Για παράδειγμα, μερικοί έχουν την παράξενη αντίληψη οτι η σωστή θέση για τις κατσαρόλες και τα ταψιά είναι κάπου ψηλά.

 
Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που μαγειρεύετε να επιστρατεύετε σκάλες και σκαμνάκια για να πιάσετε τα σκεύη σας, το αποτέλεσμα είναι να τα αφήνετε όλα πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι σας ή τον φούρνο σας που όταν χρειαστεί να ανάψει θα πρέπει να προηγηθεί πρώτα μετακόμιση. Γι’αυτό ακριβώς ξεχωρίστε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε συχνά –ανεξαρτήτως μεγέθους- και τοποθετήστε τα σε χαμηλά και βολικά σημεία. ‘Ολα τα υπόλοιπα σκεύη που δε χρησιμοποιείτε τόσο συχνά, αποθηκεύεστε τα σε ψηλότερα ντουλάπια.





Αν πάλι τα κλειστά ντουλάπια σας δεν επαρκούν για όλα, βρείτε το κατάλληλο ‘ανοιχτό’ σημείο είτε με τη μορφή ενός επίπλου, είτε εκμεταλλευόμενοι την επιφάνεια των τοίχων, και με τη χρήση των κατάλληλων εξαρτημάτων, τοποθετήστε σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ώστε να είναι κάθε φορά διαθέσιμα χωρίς να ανοιγοκλέινετε ντουλάπια και να ψάχνετε διαρκώς.
Καθημερινά σερβίτσια, κούπες, ποτήρια, κουτάλες, πετσέτες κλπ, μπορούν θαυμάσια να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να απελευθερώσουν χώρο στα ντουλάπια σας ενώ ταυτόχρονα θα προσθέσουν και διακοσμητικούς πόντους στη συνολική όψη της κουζίνας σας.……

……………………………………………………………. σας

 
Στη θέση των πολλαπλών ντουλαπιών, πολύ βολική μπορεί να βρείτε τη χρήση μιας τροφοθήκης η οποία με τη σωστή αξιοποίηση και οργάνωση του χώρου της θα σας βοηθήσει να ξέρετε πού βρίσκεται το κάθε τι. ‘Ετσι, αντί να ψάχνετε αλλού για τα μακαρόνια, αλλού για το λάδι, αλλού για το αλάτι ή να χριάζεται να ανοιγοκλείσετε δέκα διαφορετικά ντουλάπια για να δείτε αν έχετε ή όχι αλεύρι, το μόνο που θα κάνετε είναι να ανοίγετε την τροφοθήκη σας. ξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξ
Το γνωστό ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη είναι ένας από τους χώρους που σε ελάχιστες κουζίνες αξιοποιείται σωστά.
Είναι το ιδανικό σημείο για να αποθηκεύσετε κάθε είδους απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σακούλες κλπ. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις σύγχρονες εντοιχισμένες κουζίνες το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτι χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση του σκουπιδοντενεκέ. Παρόλ’ αυτά, τα σκουπίδια μέσα στο χώρο της κουζίνας είναι μια επιλογή πέρα και εκτός από κάθε κανόνα βασικής υγιεινής, ειδικά αν δε συνηθίζετε να τα αδειάζετε καθημερινά και περιμένετε πριν το κάνετε να γεμίσει ο κάδος, και ο χώρος μυρωδιές και μικρόβια.
Είναι όμως ο ιδανικότερος χώρος για να αποθηκεύετε κάθε είδους απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σακούλες κλπ.
πηγή: dreamcloset.gr