10 λόγοι για να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα

Τα συστήνουν όλοι, αλλά εσείς διστάζετε: είναι ακριβά, μοιάζουν λιγότερο «κομψά» από τα συμβατικά, είναι δύσκολο να τα βρείτε. ...

VEGETABLES





Τα συστήνουν όλοι, αλλά εσείς διστάζετε: είναι ακριβά, μοιάζουν λιγότερο «κομψά» από τα συμβατικά, είναι δύσκολο να τα βρείτε. Οι παρακάτω δέκα λόγοι θα σας πείσουν να βάλετε τα βιολογικά προϊόντα στο τραπέζι και τη ζωή σας.







1. Απολύτως φυσικά
Ένα βιολογικό προϊόν καλλιεργείται ή παράγεται χωρίς τη χρήση λιπασμάτων ή άλλων χημικών συστατικών. Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα αποκλείονται, ενώ χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μέχρι να «καθαρίσουν» τα χωράφια από τα χημικά που χρησιμοποιούνταν πριν ώστε να πάρουν τη σφραγίδα του βιολογικού. Ακόμη, τα ζώα εκτρέφονται στον καθαρό αέρα, τρέφονται με βιολογικές τροφές και δεν λαμβάνουν χημικά φάρμακα ή αντιβιοτικά, εκτός κι αν κριθεί απαραίτητο.


2. Ελάχιστα μολυσμένα
Ακόμη κι αν βρεθούν ίχνη από χημικά -κάτι που μπορεί να συμβεί αφού τόσο το νερό όσο και ο αέρας μεταφέρουν τέτοια μικροσωματίδια- τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς λιγότερο μολυσμένα. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό φυτοφαρμάκων είναι επτά φορές μεγαλύτερο στα κλασικά λαχανικά απ’ ό,τι σε εκείνα που παράγονται με βιολογική καλλιέργεια.

3. Παρακολουθούνται
Πάνω στις συσκευασίες των βιολογικών προϊόντων είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ένδειξη «Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας». Στην Ελλάδα εξάλλου έχει θεσπιστεί ένα σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης όλων των βιολογικών προϊόντων, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων.

4. Πολύ πιο υγιεινά
Πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε πως τα βιολογικά λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

5. Ιδανικό για παιδιά
Όσο πιο νέος είναι ο οργανισμός, τόσο πιο ευάλωτος είναι απέναντι στα χημικά. Αν το να τρεφόμαστε βιολογικά κάνει καλό σε όλους, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που μολύνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

6. Μη μεταλλαγμένα
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει πως κάθε προϊόν που περιέχει ως και 0,9% γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να το αναγράφει υποχρεωτικά στη συσκευασία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων επιμένουν πως βιολογικά και μεταλλαγμένα δεν μπορούν να συνυπάρχουν και ασκούν πιέσεις για την ολική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

7. Πιο γευστικά
Αρκεί να γευτούμε μια ντομάτα βιολογικής καλλιέργειας για να καταλάβουμε τη διαφορά. Αν χρειάζεστε πάντως κι άλλη απόδειξη, οι αναλύσεις δείχνουν πως τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν λιγότερο νερό και μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη γεύση.

8. Τα βρίσκουμε παντού
Στα σουπερμάρκετ, τις βιολογικές λαϊκές ή τα ειδικά «πράσινα» καταστήματα. Τα βιολογικά προϊόντα βρίσκονται παντού, αναζητήστε τα.

9. Δεν κοστίζουν τόσο
Η βιολογική καλλιέργεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο, περισσότερη χειρωνακτική εργασία και η σοδειά είναι μικρότερη από τη συμβατική. Όλα αυτά επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος, αν και στη χώρα μας η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια άνθιση της τάξης του 25% και η αξία της εκτιμάται στα 28 δισεκ. ευρώ ετησίως, στοιχεία που συμβάλλουν στην πτώση της λιανικής τιμής των προϊόντων.

10. Φιλοσοφία ζωής
Αν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, τότε βλέπετε τον κόσμο διαφορετικά: σκέφτεστε το περιβάλλον, ενισχύετε την τοπική οικονομία, ενδιαφέρεστε για την υγεία σας αλλά και εκείνη των δικών σας. Τελικά, δίνετε τη δική σας απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα: ποιον κόσμο θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας;

πηγή:womannow.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: 10 λόγοι για να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα
10 λόγοι για να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα
http://womannow.gr/wp-content/uploads/2013/10/VEGETABLES-465x697.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/10_7999.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/10_7999.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy