Κόψτε τα ''καπρίτσια'' του στο τραπέζι

Όταν βλέπει πίτσα, γυαλίζει το μάτι του. Όταν έχετε μακαρόνια με κιμά, ζητάει και δεύτερο πιάτο. Ότ...



Όταν βλέπει πίτσα, γυαλίζει το μάτι του. Όταν έχετε μακαρόνια με κιμά, ζητάει και δεύτερο πιάτο. Όταν όμως του σερβίρετε ψαρόσουπα ή σπανακόρυζο, τότε αρχίζει να σας κάνει νερά. Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά κάνουν «νούμερα» στο τραπέζι.
Συνήθως, αποφεύγουν τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ αντιθέτως ξετρελαίνονται με τις παχυντικές λιχουδιές. Υπάρχει όμως τρόπος να μάθετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά. Ανακαλύψτε παρακάτω έξυπνα τρικ για να μην παραλείπει το πρωινό, να συμφιλιωθεί με τα υγιεινά τρόφιμα, να συγκρατείται απέναντι στους γαστρονομικούς πειρασμούς και να ακολουθεί μια διατροφή που να σέβεται τις ανάγκες του σώματος, του μυαλού και της καρδιάς του.
Δεν χρειάζεται να διαβάσετε έρευνες για να μάθετε ότι πολλά παιδιά είναι δύσκολα όταν κάθονται στο τραπέζι, αποφεύγουν τα υγιεινά πιάτα και αντιθέτως καταβροχθίζουν τα παχυντικά σνακ, φλερτάροντας έτσι με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας από πολύ νωρίς. 

Το βιώνετε καθημερινά μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Οι έρευνες έρχονται απλά να το επιβεβαιώσουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 6 έως 14 ετών. Συνήθως, είναι παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, μένουν όλη μέρα με άδειο στομάχι και όταν επιστρέφουν σπίτι το βράδυ, καταβροχθίζουν ό,τι πιο παχυντικό βρουν στο ψυγείο.

Διώξτε το άγχος από το τραπέζι
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες μητέρες διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να πείσουν το παιδί τους να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, η οποία όπως έχει αποδειχθεί, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πρόληψης για σοβαρές ασθένειας της ενήλικης ζωής, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοκυκλοφορικές διαταραχές. Από την άλλη μεριά ωστόσο, τους καταλαμβάνει ένα έντονο άγχος όταν το παιδί τους αρνείται να φάει το φαγητό της ημέρας, και προκειμένου να μείνει νηστικό, του κάνουν τη χάρη να του μαγειρέψουν κάτι πιο δελεαστικό. Το αποτέλεσμα; Το μαγείρεμα για το παιδί καταλήγει να γίνεται ένα μέσο απόδειξης της αγάπης τους γι' αυτό και την ίδια στιγμή μια πρόκληση για την προστασία της υγείας του. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, με το να υποβάλουν οι γονείς σε συνεχείς και επίμονες υποδείξεις διατροφικής συμπεριφοράς το παιδί τους, κάνουν το λάθος να αντιμετωπίζουν το φαγητό ως απαραίτητο «καύσιμο» και ξεχνάνε ότι για τους μικρούς πρέπει να αποτελεί και μία ευχαρίστηση. Ανακαλύψτε λοιπόν παρακάτω αποτελεσματικές στρατηγικές για να βάλετε τέλος στα καπρίτσια του παιδιού σας στο τραπέζι.
Το κρέας; Ούτε καν το αγγίζει
Οι μαμάδες και γιαγιάδες το πιστεύουν ακράδαντα: το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς κρέας. Θεωρούν μάλιστα ότι το πιο ωφέλιμο είναι το κλασικό βραστό κρέας του… νοσοκομείου, το οποίο είναι τόσο στεγνό και άγευστο που ωθεί πολλά παιδιά στην… απεργία πείνας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πρώτα απ' όλα, ηρεμήστε και έπειτα ποντάρετε στα σίγουρα. Από θρεπτικής πλευράς, το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί από γεμιστά τορτελίνια, μια μερίδα λαζάνια ή κεφτεδάκια, που αρέσουν σε όλα τα παιδιά. Τέλος, υπάρχουν άλλα τρόφιμα που εγγυώνται τη λήψη πρωτεϊνών, όπως τα ξερά όσπρια (αρακάς και φακές), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι.
Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην επιμένετε και μην βάζετε το κρέας στο πιάτο του παιδιού σας κάθε μέρα. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να τρώει κρέας μάξιμουμ τρεις φορές τη βδομάδα. Σημαντικότερο είναι να τρώει καλής ποιότητας κρέας μαγειρεμένο με αγνά υλικά.
Τρώει με δυσκολία φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο πολλά φρούτα και λαχανικά τρώει ένα παιδί, τόσο λιγότερα προβλήματα υγείας θα αντιμετωπίσει ως ενήλικας. Γι' αυτό και πολλές μαμάδες αγχώνονται όταν βλέπουν το παιδί τους να μουτρώνει μπροστά στη χορτόσουπα ή να καταπίνει μετά βίας το κομμένο μήλο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται υπομονή και έξυπνη στρατηγική. Τα παιδιά συχνά απεχθάνονται τα λαχανικά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα αναγνωρίζουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι υπάρχει στο πιάτο τους. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το παιδί σας θα αρνούταν ακόμα και τα μακαρόνια, αν τα μαγειρεύατε με έναν πιο σύνθετο τρόπο που δεν του επέτρεπε να ξεχωρίσει το ζυμαρικό από τη σάλτσα.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Επιλέξτε αυτά τα λαχανικά που, ακόμα και μετά το ψήσιμο, παραμένουν ίδια, όπως ο αρακάς, τα καρότα, τα κολοκυθάκια. Όσο για τα φρούτα; Σε γενικές γραμμές, οι αντιστάσεις των παιδιών είναι μικρότερες. Το άρωμα και το σχήμα τους δεν αλλοιώνονται κατά την προετοιμασία. Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να μαντέψετε το φρούτο που του αρέσει περισσότερο και να το αποδεχτείτε αν για παράδειγμα λατρεύει την μπανάνα, αλλά δεν αγγίζει το ακτινίδιο. Αν ωστόσο δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τα μήλα, τα πορτοκάλια, κτλ, τότε μπορείτε να το εφοδιάσετε με τις πολύτιμες βιταμίνες τους φτιάχνοντάς του ένα φρέσκο χυμό για να τον πιει αμέσως.
Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην επιμένετε με τις σούπες: μπορεί να είναι σούπερ-θρεπτικές, αλλά αποπροσανατολίζουν το παιδί σας από ψυχολογικής πλευράς. Και μην στεναχωριέστε αν δεν αγγίζει το μπριάμι λαχανικών για το οποίο θυσιάσατε μια ολόκληρη ώρα. Στα μάτια του παιδιού σας, αποτελεί ένα αδιευκρίνιστο μείγμα που δεν το εμπιστεύεται. Τέλος, περιορίστε και την υπερκατανάλωση χυμών φρούτων, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.
Το πρωί δεν πίνει ούτε ένα ποτήρι γάλα
Όση ώρα ντύνεστε και ο σύζυγός σας ξυρίζεται, αφήνετε το παιδί σας στην κουζίνα μπροστά σε ένα ποτήρι γάλα και ένα πιάτο μπισκότα, αλλά εκείνο δεν αγγίζει τίποτα. Είναι γεγονός ότι το πρωινό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον οργανισμό του, όσο και για τις επιδόσεις του στο σχολείο, αφού του παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να είναι συγκεντρωμένο στα μαθήματα του. Στο πρώτο γεύμα της ημέρας, πέρα από γάλα, το παιδί πρέπει να καταναλώνει υδατάνθρακες με βάση τα δημητριακά, όπως ψωμί, μπισκότα ή κορν-φλέικς. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά του προσφέρουν το σωστό αίσθημα κορεσμού και εγγυώνται ενέργεια άμεσης καύσης, καθότι χωνεύονται πολύ γρήγορα. Επιπλέον, βελτιώνουν τη διάθεσή του και βοηθούν το παιδί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις δραστηριότητες της ημέρας. Θυμηθείτε ότι ανάμεσα στο πρωινό για το μεσημεριανό, θα πρέπει να μεσολαβεί ένα ελαφρύ γεύμα, το λεγόμενο δεκατιανό, το οποίο μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα φρούτο. Αν το δεκατιανό είναι πολύ πλούσιο, τότε βαραίνει τη διαδικασία της πέψης τη στιγμή που το παιδί βρίσκεται στο αποκορύφωμά της σχολικής του ημέρας και επιπλέον μπορεί να του κόψει την όρεξη για το επόμενο γεύμα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σήμερα, οι ρυθμοί ζωής είναι τέτοιοι που οδηγούν σε εξοικονόμηση χρόνου από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού γεύματος. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κάθεστε στο τραπέζι μαζί με το παιδί σας και να αφιερώνετε χρόνο στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Είναι καλύτερα λοιπόν να απαρνείστε ένα τέταρτο από τον ύπνο το πρωί. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί σας την επιλογή ανάμεσα σε γάλα και γιαούρτι, μπισκότα και δημητριακά, ή ψωμί με μαρμελάδα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην υποτιμάτε το πρόβλημα: πολλοί γονείς ανησυχούν περισσότερο μήπως το παιδί τους δεν φάει μεσημεριανό ή βραδινό, και αδιαφορούν τελείως για το πρωινό. Προσπαθήστε να μην δίνετε το κακό παράδειγμα: αν εσείς πίνετε έναν καφέ στα πεταχτά πριν φύγετε για τη δουλειά, τότε θα είναι δύσκολο να κόψετε στο παιδί σας την κακιά συνήθεια να παίρνει στα βιαστικά το κολατσιό του μέσα στο ασανσέρ ή στο αυτοκίνητό καθώς το πηγαίνετε στο σχολείο.
Δεν θέλει να δοκιμάζει τίποτα καινούργιο
«Έλα, δοκίμασε έστω μια μπουκίτσα, σε διαβεβαιώνω ότι θα σου αρέσει, δεν πιστεύεις τη μαμά»; Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει με τέτοια γλυκόλογα να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο; Σίγουρα πολλές φορές, ειδικά αν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτών που εμφανίζονται δυσπιστά απέναντι σε νέες γεύσεις. Το αποτέλεσμα; Εσείς εκνευρίζεστε επειδή δεν σας ακούει και εκείνο νιώθει άσχημα επειδή δεν σας έχει ικανοποιήσει.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ποιος είπε ότι τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να τα πηγαίνουν καλά με καθετί καινούργιο; Σε γενικές γραμμές, είναι μεθοδικά και τους αρέσει να ακολουθούν συγκεκριμένες επιλογές. Τα περισσότερα είναι επιφυλακτικά με τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού. Βρίσκονται υπό συνεχή εξέλιξη, γι’ αυτό και έχουν ανάγκη να δημιουργούν σημεία αναφοράς: όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ακόμα και τα μακαρόνια με κιμά μπορούν να λειτουργήσουν ως στήριγμα.
Από την άλλη μεριά, η απέχθεια του παιδιού απέναντι σε ένα νέο φαγητό μπορεί να έχει κατά βάση έναν φόβο ότι αυτό το άγνωστο τρόφιμο μπορεί να τον βλάψει. Αν μάλιστα το παιδί δεν γευματίζει με τους γονείς, λόγω διαφορετικών ωραρίων, πιθανότατα δεν έχει την επιθυμία να πειραματιστεί με νέες γεύσεις μόνο του. Προσκαλέστε λοιπόν το παιδί σας να δοκιμάσει τα πιάτα που συνήθως αποφεύγει, όταν κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βλέποντας τη μαμά και τον μπαμπά να τρώνε σπανάκι και να επιβιώνουν χωρίς προβλήματα, να αποφασίσει να δοκιμάσει και το ίδιο κάποια στιγμή. Και μάλιστα να διαπιστώσει ότι είναι πράγματι νόστιμο.
Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην το αντιμετωπίσετε σαν μεγάλο πρόβλημα. Δοκιμάστε αντιθέτως να του ξαναπροτείνετε το μενού που απεχθάνεται μετά από μερικούς μήνες: δεν αποκλείεται να ανακαλύψετε ότι έχει αλλάξει γνώμη. Αν ωστόσο πρόκειται για ένα τρόφιμο σημαντικό για την ανάπτυξή του, τότε δεν έχετε παρά να βρείτε εναλλακτικά τρόφιμα με τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα; Είναι ανώφελο να υποχρεώνετε το παιδί σας να τρώει συκώτι, επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο: σίδηρο περιέχουν και τα αυγά.
Μασουλάει όλη μέρα και το βράδυ δεν τρώει τίποτα
Όλο το απόγευμα τσιμπολογάει διάφορα σνακ, καθώς βλέπει κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα όταν έρχεται η ώρα του βραδινού να μην αγγίζει φαγητό. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι οι γονείς αυτοί που πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους κανόνες και ωράριο στα γεύματά του παιδιού τους. Μια σωστή διατροφή προβλέπει τρία κύρια γεύματα και δύο κολατσιό, το δεκατιανό και το απογευματινό.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μην γεμίζετε το ψυγείο με δελεαστικά σνακ. Και κυρίως αναρωτηθείτε μήπως αυτή η συνεχής ανάγκη του παιδιού σας για μασούλημα κρύβει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ανία ή ένα αίσθημα μοναξιάς και εγκατάλειψης, αφού πολύ συχνά η έλλειψη προσοχής από τους γονείς μπορεί να σπρώξει ένα παιδί να βρει παρηγοριά στο φαγητό, καταπίνοντας μηχανικά και χωρίς καμία ευχαρίστηση ό,τι βρεθεί μπροστά του.
Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην αισθάνεστε ενοχές αν στις εκκλήσεις του για ποπ-κορν ή πατατάκια, εσείς απαντάτε με ένα ξερό « όχι, θα φάμε όταν κάτσουμε στο τραπέζι». Αν η πείνα του έχει συναισθηματική βάση, τότε κλείστε την τηλεόραση (η οποία τον δελεάζει με τις διαφημίσεις παιδικών σνακ) και αφιερώστε του λίγο χρόνο. Διηγηθείτε του ένα παραμύθι ή συμμετέχετε στο αγαπημένο του παιχνίδι. Αν το βάλετε να ασχοληθεί με κάτι ενδιαφέρον, η επιθυμία του για τσιμπολόγημα θα μειωθεί.
πηγή:www.ygeia-evexia.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Κόψτε τα ''καπρίτσια'' του στο τραπέζι
Κόψτε τα ''καπρίτσια'' του στο τραπέζι
https://1.bp.blogspot.com/-2i4HUIuLGT8/V5KG-ZVL-gI/AAAAAAAAdyA/D6HUxQDlF1UXwLhrDTVukWq9BvLMVB-nACLcB/s320/mom-and-kids-img.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-2i4HUIuLGT8/V5KG-ZVL-gI/AAAAAAAAdyA/D6HUxQDlF1UXwLhrDTVukWq9BvLMVB-nACLcB/s72-c/mom-and-kids-img.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2016/07/blog-post_60.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2016/07/blog-post_60.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy