Πώς να μαγειρεύεις τα φαγητά σου για να είναι υγιεινά;

Αν η νοστιμιά θεωρείται επιτυχία για ένα φαγητό, υπάρχει και ένας άλλος βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσεις συγχαρητήρια για τη...





Αν η νοστιμιά θεωρείται επιτυχία για ένα φαγητό, υπάρχει και ένας άλλος βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσεις συγχαρητήρια για τη μαγειρική σου. Θα πρέπει τα υλικά  και ο τρόπος μαγειρέματος να είναι υγιεινά, ώστε να μην σηκωθείς εσύ και οι συνδαιτυμόνες σου από το τραπέζι με βαρυστομαχιά.



Ο τρόπος για να συνδυάσεις εύγευστο και ταυτόχρονα υγιεινό μενού δεν είναι καθόλου δύσκολος, αρκεί να ακολουθήσεις μερικές βασικές συμβουλές.
Τα υγιεινά υλικά
Πρέπει να είναι ποιοτικά και φρέσκα, όπως:
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Φρέσκα λαχανικά εποχής.
Φρέσκα φρούτα εποχής ή αποξηραμένα ελληνικά φρούτα, όπως σταφίδα και σύκα.
Ωμοί ξηροί καρποί νέας εσοδείας.
Όσπρια νέας εσοδείας.
Ρύζι σε όποια ποικιλία σου αρέσει.
Ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως.
Τι να αποφύγεις
Όλα τα  βιομηχανικά επεξεργασμένα:
Ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα που την περιέχουν.
Οτιδήποτε μπαίνει μέσα σε σακουλάκι, κονσέρβα ή γυάλινο μπουκάλι, βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και διατηρείται με άφθονα συντηρητικά.
Άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα που το περιέχουν.
Σε δυσκολεύουν οι συνταγές;
Τι κάνεις με τις συνταγές οι οποίες περιέχουν προϊόντα που θα ήθελες να αποφύγεις;  Μπορείς να τις τροποποιήσεις και να τις φέρεις στα μέτρα σου εξασφαλίζοντας μάλιστα περισσότερη νοστιμιά. Για παράδειγμα, αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις μαγιονέζα, μη διαλέξεις του εμπορίου, μπορείς εύκολα να φτιάξεις πεντανόστιμη δική σου.
Οι περισσότερες συνταγές συστήνουν επεξεργασμένες τροφές για να δώσουν γεύση, όπως κύβους ζωμούς, ειδικά βούτυρα και έλαια, κονσερβοποιημένες ντομάτες, έτοιμες σάλτσες κλπ. Εσύ όμως μπορείς όλα αυτά τα υλικά να τα αντικαταστήσεις με αντίστοιχα υγιεινά. Αν, για παράδειγμα, σου αρέσουν τα μακαρόνια, έστω και αν είναι από άσπρο αλεύρι, μπορείς να τα συνοδέψεις με σπιτική, πραγματικά αρωματική σάλτσα, που θα φτιάξεις με ζουμερές, ώριμες ντομάτες (γεμάτες βιταμίνες και πολύτιμο λυκοπένιο), ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη ή άλλα μπαχαρικά.
Αν πάλι δεν μπορείς να αποφύγεις μια ανθυγιεινή τροφή σε κάποιο γεύμα, φρόντισε να μειώσεις τη μερίδα του ανθυγιεινού φαγητού και να αυξήσεις τη μερίδα της σαλάτας από φρέσκα λαχανικά.
Η μαγειρική θέλει τρόπο
Ο τρόπος μαγειρέματος εξασφαλίζει την καλή ενέργεια της τροφής.
Το τηγάνισμα σε πολύ καυτό και πολυχρησιμοποιημένο λάδι κάθε τύπου είναι ό,τι χειρότερο.
Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνος παράγοντας.
Το μυστικό στο βράσιμο εξακολουθεί να βρίσκεται στην χαμηλή θερμοκρασία με λίγο νερό ή στον ατμό, γιατί αποδεδειγμένα δίνει καλύτερη γεύση και διατηρεί όσο περισσότερο γίνεται τα ωφέλιμα συστατικά των τροφίμων.
Κάποιες τροφές θα μπορούσες να τις μαγειρέψεις με ακόμα πιο υγιεινό τρόπο, όπως να ψήσεις τις πατάτες με τη φλούδα (η οποία περιέχει βιταμίνη C και ίνες) και ψητή δίνει μόνο 100  θερμίδες.
Μπορείς να αυξήσεις τη νοστιμιά σε ένα απλό, νερόβραστο φαγητό, όπως πατάτες ή ρύζι, ρίχνοντας στο πιάτο θαλασσινό αλάτι ανακατεμένο με βότανα, να το στολίσεις με πολύχρωμα λαχανικά (π.χ πιπεριές) και να το αρωματίσεις με λίγο σκόρδο, μαϊντανό ή άνηθο. Προϋπόθεση, να τα περιχύσεις με παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδάτο λεμόνι ή να εμπλουτίσεις τη γεύση με μουστάρδα, φέτα ή άλλο ελληνικό τυρί.
Τρώγοντας αλά ελληνικά
Συνοψίζοντας, ένας είναι ο βασικός κανόνας: εκμεταλλεύσου τα υπέροχα φρέσκα υλικά που προσφέρει η ελληνική γη σε μεγάλη ποικιλία. Μην ψάχνεις για το έτοιμο σακουλάκι στα ράφια, γιατί μπορεί να αποδειχτεί το κουτί της Πανδώρας στο πιάτο σου. Η υγιεινή και νόστιμη διατροφή δε θέλει χρόνο και κόπο, αν συνειδητοποιήσεις το γεγονός ότι εύκολα μπορείς να φέρεις την ηλιόλουστη Ελλάδα στο τραπέζι σου.
πηγή:bimag.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Πώς να μαγειρεύεις τα φαγητά σου για να είναι υγιεινά;
Πώς να μαγειρεύεις τα φαγητά σου για να είναι υγιεινά;
http://3.bp.blogspot.com/-Vht7LZ-nESI/VB3f84vXpGI/AAAAAAAAWrE/XMVS0ITd4Zo/s1600/nost-magre.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-Vht7LZ-nESI/VB3f84vXpGI/AAAAAAAAWrE/XMVS0ITd4Zo/s72-c/nost-magre.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2014/09/blog-post_79.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2014/09/blog-post_79.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy