8 λάθη κηπουρικής (και πώς να τα διορθώσεις) -ΚΗΠΟΣ

Ποτίζεις πολύ ή καθόλου, σνομπάρεις το λίπασμα και δημιουργείς συνωστισμό από φυτά στα παρτέρια; Αν η απάντηση είναι «ν...




Ποτίζεις πολύ ή καθόλου, σνομπάρεις το λίπασμα και δημιουργείς συνωστισμό από φυτά στα παρτέρια; Αν η απάντηση είναι «ναι», διάβασε προσεκτικά...



1. Λάθος: Μεταφυτεύεις σε όποια γλάστρα βρεθεί μπροστά σου
 
Σωστό: Οταν, όμως, μεταφυτεύεις σε αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό αναπτύσσει το ριζικό του σύστημα σε βάρος του φυλλώματος. Γι’ αυτό μεταφύτευσε σε ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα και, όταν δείς ότι το φυτό σας έχει στριμωχτεί (όταν δηλαδή οι ρίζες του έχουν καταλάβει όλο τον χώρο της γλάστρας), τότε μταφύτευσέ το ξανά.
Tip: Κάνε τη μεταφύτευση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και κράτα το φυτό για λίγες μέρες στη σκιά.

 
2. Λάθος: Δεν ρίχνεις ποτέ λίπασμα
Σωστό: Είναι απαραίτητο γιατί όταν το φυτό εξαντλήσει τα ιχνοστοιχεία του χώματος δεν θα έχει πια από πού να τραφεί. Προτίμησε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, που προσφέρει τροφή στο φυτό σας όποτε εκείνο τη χρειάζεται.
Tip: Αν βάλεις συμβατικό λίπασμα, θυμησου: Η υπερβολική δόση θα δώσει απότομα ύψος στο φυτό. κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε παράσιτα.

 
3. Λάθος: Τοποθετείς τα φυτά σου όπου να' ναι
Σωστό: Ο κανόνας λέει «το κατάλληλο είδος στην κατάλληλη θέση». Η γαρδένια, για παράδειγμα, θέλει έκθεση λίγων ωρών σε πρωινό ή απογευματινό ήλιο. Εξέτασε, λοιπόν, τον προσανατολισμό κήπου ή βεράντας, υπολόγισε τις ώρες ηλιοφάνειας και αγόρασε φυτά κατάλληλα για τις συνθήκες.
Tip: Τα φυτά που μεγαλώνουν σε αντίξοες συνθήκες είναι «στρεσαρισμένα», άρα πιο ευάλωτα σε ασθένειες.
4. Λάθος: Είδες στα φυτά σου μελίγκρα και επιτέθηκες με εντομοκτόνο
Σωστό: Αν έκανες υπομονή, θα τα καθάριζαν οι πασχαλίτσες (η μελίγκρα είναι ο αγαπημένος τους μεζές). Ψεκάζοντας με εντομοκτόνο, πρώτον, εξολόθρευσες τις πασχαλίτσες και, δεύτερον, έκανες τη μελίγκρα πιο ανθεκτική στο εντομοκτόνο. Καθώς κάθε υγιής κήπος έχει πάντα έντομα «καλά» και «κακά», και συχνά τα καλά τρώνε τα κακά, προσπάθησε να κρατήσεις τις ισορροπίες, επιλέγοντας μεθόδους καταπολέμησης που είναι φιλικές στο περιβάλλον: Ψέκασε τον εχθρό με κάποιο βιολογικό σκεύασμα που δεν είναι επικίνδυνο για τα ωφέλιμα έντομα, ανακάλυψε τα «όπλα» που βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας σου(το πράσινο σαπούνι θα τον διώξει, η σκόνη καυτερής πιπεριάς θα τον σκοτώσει) ή εξαπόλυσε «φυσικούς εχθρούς»: Σήμερα υπάρχουν εταιρείες που καλλιεργούν ωφέλιμα έντομα, τα οποία μπορείς να προμηθευτείς από το κοντινότερο γεωπονικό κατάστημα.
Tip: Ανάμεσα στον πληθυσμό των εντόμων που ζουν στον κήπο σου, μόλις το 5% είναι παράσιτα.

 
5. Λάθος: Αφήνετε τα πάντα ακλάδευτα...
Σωστό:... και γι’ αυτό δεν αναπτύσσονται τα φυτά σου. Αγόρασε, λοιπόν, ένα κλαδευτήρι και πιάσε δουλειά: Μην περιοριστείς σε ξερά κλαδιά και απανθισμένα τμήματα, αλλά κόψε και υγιή κλαδιά, για να τα βοηθήσεις να δυναμώσουν. Κατάλληλες εποχές για κλάδεμα είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και οι πρώτες εβδομάδες της άνοιξης. Ψαλιδίσματα διαμόρφωσης μπορείς να κάνετε όλο τον χρόνο, εκτός από τις μέρες κατά τις οποίες επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Εννοείται πως δεν κλαδεύεις φυτά που βρίσκονται σε περίοδο ανθοφορίας.
Tip: Απολύμανε το κλαδευτήρι με οινόπνευμα, για να μη μεταδώσεις τυχόν ασθένειες στα φυτά σου. Απολύμανέ το κάθε φροά περνώντας από το ένα φυτό στο άλλο. 
6. Λάθος: Είσαι των άκρων: Ξεχνάς να ποτίσεις ή πνίγεις τα φυτά σου στο νερό
Σωστό: Για να διαπιστώσεις αν το φυτό διψά, βύθυισε το δάχτυλό σου στο χώμα, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Αν το χώμα είναι στεγνό, είναι ώρα να ποτίσεις. Οπως το καθόλου πότισμα μπορεί να ξεράνει ένα φυτό, έτσι και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του και να το μαράνει. Η στράγγιση, λοιπόν, είναι σημαντική: Οι γλάστρες σου πρέπει να έχουν αρκετές τρύπες ενώ, αν έχεις τοποθετήσει από κάτω πιατάκια, μία ώρα μετά το πότισμα, ν’ αδειάσεις το νερό που περισσεύει.
Tip: Επένδυσε σ’ ένα σύστημα αυτόματης άρδευσης: Είναι ο ιδανικός τρόπος εξοικονόμησης νερού. Επιπλέον, τα φυτά σου δεν θα διψάσουν ποτέ.

 
7. Λάθος: Αφήνεις το χώμα στις γλάστρες σου γυμνό, χωρίς εδαφοκάλυψη
Σωστό: Η εδαφοκάλυψη συνίσταται στο να σκεπάζεις το χώμα των φυτών σου με υλικά όπως σπασμένο φλοιό πεύκου, χαλίκι ή άχυρο. Γιατί να το κάνεις: Εξοικονομείς νερό, καθώς τα υλικά αυτά ελαττώνουν την εξάτμιση και κρατούν το χώμα υγρό, αποθαρρύνονται τα ζιζάνια και οι ρίζες προστατεύονται από το κρύο. Όταν αρχίσουν να αποσυντίθενται (ο φλοιός πεύκου και το άχυρο) μετατρέπονται σε κόμποστ.
Tip: Ως εδαφοκάλυψη μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα υπολείμματα από τα κλαδέματα.

 
8. Λάθος: Φυτεύετε το ένα φυτό δίπλα στο άλλο, γιατί «δείχνουν χαριτωμένα όλα μαζί»
Σωστό: Μόνο που τα φυτά πνίγουν το ένα το άλλο, διεκδικώντας ήλιο και θρεπτικά συστατικά. Κάθε φυτό έχει τις δικές του «χωροταξικές» ανάγκες. Διάβασε τις οδηγίες στους καταλόγους των φυτωρίων και κράτα τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
Tip: Φύτεψε ανάμεσα στα νεαρά πολυετή μερικά μονοετή φυτά: Θα καλύψουν τα κενά, ώσπου τα πολυετή να μεγαλώσουν.

Συνεργασία: Εύα Παπαδημητρίου, Γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου από την εταιρεία Outside, τηλ. 210-6140367, www.outside.gr
πηγή:.womenonly.gr


Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: 8 λάθη κηπουρικής (και πώς να τα διορθώσεις) -ΚΗΠΟΣ
8 λάθη κηπουρικής (και πώς να τα διορθώσεις) -ΚΗΠΟΣ
http://4.bp.blogspot.com/-FnTJQAjaYto/U4cMeaEImPI/AAAAAAAAVRk/e6UyCtLngYU/s1600/newego_LARGE_t_821_106269071_type12550.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-FnTJQAjaYto/U4cMeaEImPI/AAAAAAAAVRk/e6UyCtLngYU/s72-c/newego_LARGE_t_821_106269071_type12550.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2014/06/8.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2014/06/8.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy