Βοηθήσετε τα παιδιά σας να χειρίζονται το θυμό τους με υγιή τρόπο

Για να μάθει το παιδί σας να εκφράζει το θυμό του με υγιή τρόπο πρέπει πρώτα να του δώσετε το καλό παράδειγμα εκτονώνοντας το δικό σ...




Για να μάθει το παιδί σας να εκφράζει το θυμό του με υγιή τρόπο πρέπει πρώτα να του δώσετε το καλό παράδειγμα εκτονώνοντας το δικό σας θυμό σωστά.Αν μάθετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει το θυμό με υγιή τρόπο είναι σαν να του κάνετε ένα δώρο που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.



 Έτσι δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί και ενισχύεται η αγάπη μεταξύ γονιού και παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα αναγνωρίζονται, είναι αποδεκτά και εκφράζονται μεταξύ του γονιού και του παιδιού με το σωστό τρόπο, χωρίς να πληγώνεται κανείς. Σαν γονείς δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας. Τα παιδιά όχι μόνο μιμούνται ότι βλέπουν, αλλά εισπράττουν κι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό που είδαν ή βίωσαν είναι το σωστό, επειδή η μαμά ή ο μπαμπάς αντέδρασαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, φυσικό, ανθρώπινο συναίσθημα που βιώνουμε εξαιτίας μίας κατάστασης που μας δυσαρεστεί. Είναι κάτι πολύ προσωπικό, γιατί ό,τι ενοχλεί εσάς, μπορεί να μην ενοχλεί κάποιον άλλο.
Πάντα έχουμε επιλογές για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σαν γονείς για να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας. Εφόσον κανείς δεν μας υποχρεώνει να θυμώσουμε ή να φύγουμε βροντώντας πίσω μας την πόρτα, να φωνάξουμε ή να ουρλιάξουμε ή να χτυπήσουμε κάποιον, αυτό δείχνει ότι εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να εκδηλώνουμε αυτές τις συμπεριφορές όταν υπάρχει το κατάλληλο ερέθισμα.
Ποια ήταν η δική σας ανατροφή;
Μία άσκηση που αξίζει να κάνετε είναι να αναλογιστείτε τη δική σας ανατροφή και πώς σας αντιμετώπιζαν οι γονείς σας όταν ήσασταν παιδί όπως και τι αντίκτυπο είχε πάνω σας. Αν διαπιστώσετε ότι επαναλαμβάνετε παρόμοια απαράδεκτα πράγματα τότε πρέπει να επανεξετάσετε τη συμπεριφορά σας. 
Για να κατανοήσετε καλύτερα το θυμό σας, μπορείτε να παρομοιάσετε τον εαυτό σας με τη χύτρα ταχύτητας. Όταν υπάρχει το έναυσμα, η φόρτιση από το θυμό, τη ματαίωση, τον εκνευρισμό ή το φόβο μεγαλώνει μέσα μας και με το χρόνο η βαλβίδα εκτονώνεται και συχνά τα μικροπράγματα παίρνουν τεράστιες διαστάσεις.
Κανόνες για τη διαχείριση του θυμού
Προλάβετε τις αντιδράσεις σας
Μία βασική αρχή της διαχείρισης του θυμού είναι να σταματήσετε αμέσως τον εαυτό σας προτού κάνετε ή πείτε κάτι, να χαλαρώσετε, ίσως αναπνέοντας βαθιά, και να αρχίσετε να σκεφτόσαστε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση. Έτσι θα ελέγξετε το θυμό σας και θα αντιδράσετε σωστά. Το παιδί σας θα μάθει από εσάς και θα εκτιμήσει την καθοδήγησή σας καθώς του μαθαίνετε ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές όταν αισθάνονται θυμό ή αναστάτωση.
Ο θυμός που δεν κατευθύνεται σωστά μπορεί να φοβίσει πολύ ένα παιδί και να δημιουργήσει συναισθήματα στρες, ανασφάλειας, φόβου και ενοχές, και να έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.
Ανακαλύψτε το λόγο
Είναι χρήσιμο να μάθετε να αναγνωρίζετε την αιτία της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Έχει τα δικά του συναισθήματα χαράς, λύπης και θυμού. Και σαν μικρός άνθρωπος δικαιούται εξίσου να εκφράσει το θυμό του ή τα συναισθήματά του, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση για να το κάνει με κατάλληλο τρόπο. Όταν το παιδί σας θυμώσει, είναι επειδή κάτι δεν του αρέσει και εξαρτάται από εσάς, σαν γονιός, να καταλάβετε πρώτα ποιο είναι το πρόβλημα και μετά να ξέρετε πως θα το διαχειριστείτε μόνες σας ή μαζί του.
Πολλά παιδιά μαθαίνουν από νεαρή ηλικία πώς να χειραγωγούν και θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και το θυμό και τα ξεσπάσματα για να πετύχουν εκείνο που θέλουν. Εδώ είναι που πρέπει να θέσετε τα όρια μεταφέροντάς τους το μήνυμα, με σταθερότητα και συνέπεια, ότι μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν με καλή συμπεριφορά και όχι με θυμό.
Χρόνος για το ίδιο το παιδί
Ο χρόνος με τον εαυτό μας αποτελεί άλλο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του θυμού. Το παιδί σας μπορεί να πάει στο δωμάτιό του όταν αισθάνεται οργισμένο και χρειάζεται να αποφορτιστεί. Μπορεί να παίξει με παιχνίδια, να ζωγραφίσει, να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, ή να ρίξει μπουνιές στο μαξιλάρι του. Όταν αισθανθεί καλά, μπορεί να ξαναγυρίσει στο σαλόνι. Δεν υπάρχει τιμωρία και θα μάθει ότι μπορεί να διαχειριστεί ή να εκφράσει το θυμό του χωρίς να πονέσει κάποιον ή να προκαλέσει κάποια ζημιά.
Και οι γονείς, όταν μαλώνουν μεταξύ τους, πρέπει να κάνουν μια παύση όταν είναι απαραίτητο ώστε να μην διαπληκτίζονται μπροστά στα παιδιά τους.
Η διαχείριση του θυμού είναι για σκεπτόμενους ανθρώπους. Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη συναισθηματική φόρτιση και να σκεφτούμε ψύχραιμα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Όταν αντιμετωπίζουμε το δικό μας θυμό θετικά, ανατρέφουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό έχει μακρόπνοες επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού σας. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το θυμό ή το στρες σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
πηγή:epithimies.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Βοηθήσετε τα παιδιά σας να χειρίζονται το θυμό τους με υγιή τρόπο
Βοηθήσετε τα παιδιά σας να χειρίζονται το θυμό τους με υγιή τρόπο
http://1.bp.blogspot.com/-CqaDm32jb6k/U2YprCjbwMI/AAAAAAAAU9o/1HMp8hVEB6s/s1600/Raise_children_with_healthy_anger_master-1-size-3.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-CqaDm32jb6k/U2YprCjbwMI/AAAAAAAAU9o/1HMp8hVEB6s/s72-c/Raise_children_with_healthy_anger_master-1-size-3.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2014/05/blog-post_9974.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2014/05/blog-post_9974.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy