Έχετε φανταστεί ποτέ ότι οι σως με τα εντυπωσιακά ονόματα των καλών ρεστοράν, δεν είναι τίποτα άλλο από απλή μαγιονέζα που...
Έχετε φανταστεί ποτέ ότι οι σως με τα εντυπωσιακά ονόματα των
καλών ρεστοράν, δεν είναι τίποτα άλλο από απλή μαγιονέζα που έχουν
προσθέσει κάποια υλικά;
ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ
Τα υλικά είναι για 300ml μαγιονέζα
2 κρόκους αβγών
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
250ml καλαμποκέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Δεν χρειάζεται μίξερ χεριού, είναι πολύ εύκολη και με το σύρμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπήστε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη μουστάρδα, το ξύδι και ελάχιστο αλάτι.
2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το λάδι αρχικά σταγόνα-σταγόνα και
μόλις αρχίσει να πήζει, αφήστε το να τρέχει μέσα στη μαγιονέζα.
3. Μόλις πήξει, προσθέστε το χυμό του λεμονιού, το αλατοπίπερο και ανακατέψτε τα.
Οι μεταμφιέσεις της μαγιονέζας...
«Α ΛΑ ΡΟΥΣ»
Σε ένα φλιτζάνι μαγιονέζα, προσθέστε,
2 κουταλιές κοφτές χαβιάρι
1 ασπράδι αβγού βρασμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
«ΑΝΤΖΟΥΓΙΑΣ»
Σε ένα φλιτζάνι μαγιονέζα, προσθέστε,
4 φιλετάκια αντζούγιας ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας χαβιάρι, ή μπρικ.
Τη σερβίρετε πάνω σε καναπεδάκια.
«ΑΪΟΛΙ»
Προσθέστε 4 λειωμένες σκελίδες σκόρδου στη βασική συνταγή μαζί με τους κρόκους και συνεχίστε τη διαδικασία κανονικά.
Είναι καταπληκτική συνοδεύοντας ζεστό, ή κρύο ψάρι και σαν ντιπ για λαχανικά.
«ΡΟΥΙΓ»
Είναι ίδια σαν την «Αϊόλι» αλλά προσθέστε εκτός από το σκόρδο, λίγο σαφράν και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν.
Πηγαίνει πάρα πολύ με τη μπουγιαμπέσα (Σούπα με ψάρι και θαλασσινά).
«ΤΑΡΤΑΡ»
Προσθέστε στη βασική συνταγή όταν έχει πήξει,
25γραμμ. ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
25γραμμ. στραγγιγμένη και ψιλοκομμένη κάπαρη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Πηγαίνει πολύ με τηγανητό, ή παναρισμένο ψάρι.
«ΡΕΜΟΥΛΑΝΤ»
Προσθέστε στη «Ταρτάρ» 4 φιλετάκια αντζούγιας ψιλοκομμένα.
Πηγαίνει με κρύο κρέας, κρύο ψάρι και τηγανητό ψάρι.
«ΜΟΥΣΣΕΛΙΝ»
Προσθέστε στο τέλος της βασικής συνταγής,
1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν
75γραμμ. κρέμα γάλακτος που την έχετε χτυπήσει από πριν και την έχετε κάνει σαντιγί χωρίς ζάχαρη.
Τη σερβίρετε αμέσως, πάνω σε σπαράγγια στον ατμό, ή σε ψάρι του ατμού.
«ΚΟΚΤΕΙΛ»
Προσθέστε στο τέλος της βασικής συνταγής,
4 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1-2 κουταλιές της σούπας ουίσκι ανάλογα με το πόσο δυνατή γεύση θέλετε
Μερικές σταγόνες γούστερ σος.
Πηγαίνει πολύ με γαρίδες βραστές, ή πάνω σε πράσινη σαλάτα.
πηγή:.lifesharing.gr
photos:treehugger.com