Απλά μαθήματα οικιακής οικονομίας

    Τίποτα δεν πάει χαμένο!   Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτά που έχετε ήδη στο ψυγείο —Τα κοτσάνια και τα φύλλα από το μ...



 

 

Τίποτα δεν πάει χαμένο! 
Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτά που έχετε ήδη στο ψυγείο
—Τα κοτσάνια και τα φύλλα από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τον μαϊντανό, το σέλινο, τον άνηθο ή τον δυόσμο, οι φλούδες από τις ντομάτες, τα σκληρά μέρη από το πράσο: βράστε τα σε ένα ωραιότατο ζωμό ή μια υπέροχη βελουτέ χορτόσουπα, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε τραχανά ή οποιοδήποτε ζυμαρικό.
—Τα κόκαλα που θα σας δώσει δωρεάν ο χασάπης σας ή τα κόκαλα από το κρέας ή το κοτόπουλο που ξεκοκαλίσετε μόνοι σας: προσθέστε τα σε σούπες μαζί με τις πέτσες και το λίπος







—Τα μαραμένα λαχανικά, αυτά που συνήθως πετάτε στο κάθε «ξεκαθάρισμα» στο ψυγείο: βράστε τα μαζί με μπαχαρικά και ελαιόλαδο για μια ωραιότατη σούπα ή έναν ζωμό. Τον τελευταίο θα τον συντηρήσετε στην κατάψυξη για να κάνει το ωραιότερο ριζότο ή να δώσει παραπάνω νοστιμιά στις σάλτσες και τα μαγειρευτά αντί για νερό.
—Ο μαραμένος μαϊντανός, ο δυόσμος, το σέλινο ή ο άνηθος: ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη. Eτσι, θα τα έχετε έτοιμα σε πρώτη ζήτηση.
—Βερίκοκα, σύκα ή δαμάσκηνα που δεν χρησιμοποιήσαμε και αρχίζουν να σκληραίνουν: βάλτε τα σε ένα γυάλινο βάζο σκεπασμένα με σαμιώτικο κρασί. Επειτα από δύο εβδομάδες, είναι έτοιμα να τα φάτε με γιαούρτι, σκέτα, σαν γλυκό πάνω σε μαρέγκα, με παγωτό ή με οποιαδήποτε λευκή κρέμα
—Γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα που δεν σας άρεσε: προσθέστε την στις γλυκόξινες σάλτσες, σε μικρές δόσεις. Eπίσης, δίνουν εξαιρετική γεύση στο κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το χοιρινό ή το αρνάκι που θα ψήσετε στον φούρνο.
—Ψωμί, τσουρέκι, κέικ που άρχισαν να μπαγιατεύουν: κόψτε τα σε λεπτές φέτες και ψήστε για λίγα λεπτά στον φούρνο μέχρι να γίνουν φρυγανιές. Eναλλακτικά, το μπαγιάτικο ψωμί το κόβουμε σε κυβάκια και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη σε αντικολλητικό τηγάνι, φτιάχνοντας σπιτικά κρουτόν. Tις αραβικές πίτες, τις ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τις σπάμε σε κομματάκια και τις βάζουμε στις πράσινες σαλάτες.

Oι σάλτσες
Η σάλτσα ντομάτα και τα pesto με βασιλικό, ρόκα, μαϊντανό ή μείγμα από κάθε είδους φρέσκα μυρωδικά, όπως καυκαλήθρες, μυρώνια, άνηθος και μάραθος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε αυτά που μας περισσεύουν. Με ένα pesto στο ψυγείο μπορούμε γρήγορα να φτιάξουμε μια μακαρονάδα, ένα ριζότο ή να νοστιμίσουμε τα ψητά ή τα βραστά λαχανικά, ένα ψητό κρέας ή το κοτόπουλο.


Συνταγή για μια νόστιμη κρύα σάλτσα: σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 2 φλιτζάνια μανιτάρια και 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο. Σβήνουμε με 1 κουτ. σούπας ξίδι και ½ ποτηράκι λευκό κρασί. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ανακατεύουμε με 1 φλιτζάνι κάππαρη, 1 φλιτζάνι πράσινες και 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, και 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Bάζουμε τη σάλτσα σε γυάλινο βάζο και τη διατηρούμε για 3 εβδομάδες στο ψυγείο.
Μινεστρόνε «τουρλού»
Αν στο ψυγείο μας βρίσκονται λαχανικά, όπως 1 καρότο, λίγο σέλινο, 1 πράσο και διάφορα εποχιακά που από μόνα τους δεν φτάνουν για ένα πιάτο, ήρθε η ώρα της μινεστρόνε, στην οποία θα εκμεταλλευτούμε επίσης και τα λίγα ζυμαρικά που έχουν περισσέψει στο πακέτο. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο και 1 μεγάλο κρεμμύδι, και τα σοτάρουμε με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού κάρι, 1 κουτ. γλυκού οποιοδήποτε μείγμα μπαχαρικών, 1 κουτ. γλυκού κύμινο ή κόλιαντρο σε σκόνη, λίγο θυμάρι και ρίγανη μέχρι να μαραθούν. Tα σβήνουμε με μισό ποτηράκι λευκό κρασί, ρίχνουμε νερό ή ζωμό και μισό κουτί ντομάτα κονκασέ ή 1 κουτ. σούπας πελτέ, τα αλατίζουμε και σιγοβράζουμε. Tα τελευταία 8 λεπτά, προσθέτουμε το ζυμαρικό. Σερβίρουμε με λεμόνι και πιπέρι.

Μια εύκολη βινεγκρέτ
Σε μια βινεγκρέτ μπορούμε να ανακυκλώσουμε διάφορα, όπως λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο που περίσσεψε από το μαγείρεμα, κοτσάνια από άνηθο ή μαϊντανό, υπολείμματα στο βαζάκι από το μέλι, από οποιαδήποτε μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού. Tα χτυπάμε στο μπλέντερ με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λίγη μουστάρδα, και κρατάμε τη σος σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για παραπάνω από μία εβδομάδα.

πηγή:www.thecookbook.gr

Σχόλια

Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Χριστούγεννα Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Απλά μαθήματα οικιακής οικονομίας
Απλά μαθήματα οικιακής οικονομίας
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130125/engine/assets_LARGE_t_241661_54151542_type12533.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2014/02/blog-post_8333.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2014/02/blog-post_8333.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy