Πώς να φτιάξεις την τέλεια φάβα

Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, όπως και επώνυμη (Σαντορίνης, Φενεού). Συ...

Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, όπως και επώνυμη (Σαντορίνης, Φενεού). Συνήθως τη συναντάμε ως ορεκτικό, όμως μπορεί μια χαρά να σταθεί και ως κύριο πιάτο, συνοδευμένο από σαλάτα εποχής (π.χ. λάχανο, καρότο, ελιές) – όπως άλλωστε τρώμε όλα τα όσπρια.
Διότι περί οσπρίου πρόκειται και μάλιστα για ένα είδος… χρυσού κουκιού (λαθούρι άγριο ή ήμερο).
Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία της σαντορινιάς φάβας, ότι συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φυτά που διατηρούσε στον μυθικό κήπο της η μάγισσα Μήδεια. Λέγεται μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την παράλυση, τον καρκίνο και τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι περιέχει λαθυρίνη, ένα δηλητηριώδες αμινοξύ που βρίσκεται επίσης στα μπιζέλια, τον αρακά και τα ρεβίθια. Πρόκειται για μια τοξική ουσία, η οποία όμως καταστρέφεται με τον βρασμό, οπότε τα όσπρια παύουν να είναι δύσπεπτα. Εσύ βέβαια μπορείς να μετατρέψεις τη φάβα σε ένα πιάτο με μαγική νοστιμιά ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

Υλικά (για 2 άτομα):


  • Ένα τέταρτο φάβα (μισό πακέτο του μισού κιλού)
  • Ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • Λίγη κάπαρη
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζεις σε μια κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό και ρίχνεις τη φάβα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, η φάβα θα αφρίσει, οπότε την ξαφρίζεις με ένα κουτάλι. Μετά από 2-3 λεπτά κλείνεις το μάτι, σκεπάζεις την κατσαρόλα και την αφήνεις επάνω στο μάτι για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια σουρώνεις τη φάβα και την ξεπλένεις με κρύο νερό. Την ξαναρίχνεις στην κατσαρόλα, προσθέτεις άλλα τρία ποτήρια νερό (ζεστό αυτή τη φορά), ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, καθώς και 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανάβεις το μάτι και, μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και αφήνεις τη φάβα να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό της. Προσθέτεις ακόμα δύο κουταλιές ελαιόλαδο και όσο θαλασσινό αλάτι επιθυμείς, ανακατεύεις το φαγητό και κλείνεις το μάτι. Σε 2-3 λεπτά αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις τη φάβα στο μπλέντερ, για να γίνει πολτός.
Σερβίρεις το φαγητό στολίζοντας το κέντρο του κάθε πιάτου με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη και περιχύνοντας με ελαιόλαδο. Μερικές φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού είναι απαραίτητες στο τραπέζι, για να δώσουν την τελευταία πινελιά νοστιμιάς σε αυτό το βελούδινο, παραδοσιακό πιάτο.
.πηγή: Golden Magazine
Φωτό: www.diaitologia.gr

Σχόλια

Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Χριστούγεννα Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Πώς να φτιάξεις την τέλεια φάβα
Πώς να φτιάξεις την τέλεια φάβα
https://2.bp.blogspot.com/-kY86TLbjlnA/WSGVb8lcPpI/AAAAAAAAhgE/8hPtr2aBa5kzu4FSWztuI7k4aqjSkPIyACLcB/s320/34.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-kY86TLbjlnA/WSGVb8lcPpI/AAAAAAAAhgE/8hPtr2aBa5kzu4FSWztuI7k4aqjSkPIyACLcB/s72-c/34.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2014/01/blog-post_6954.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2014/01/blog-post_6954.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy