“Μπορούμε”: Σώζουμε φαγητό... σώζουμε ζωές!

«Μην πετάς το φαγητό σου... είναι αμαρτία» μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά! Ένα μάθημα ζωής έγινε πραγματικότητα μέσα από το «Μπορο...

«Μπορούμε»: Σώζουμε φαγητό... σώζουμε ζωές!


«Μην πετάς το φαγητό σου... είναι αμαρτία» μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά! Ένα μάθημα ζωής έγινε πραγματικότητα μέσα από το «Μπορούμε», μια μη Κερδοσκοπική Εταιρία που προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε κάθε άπορο, άστεγο ή μακροχρόνια άνεργο. Με τον υποσιτισμό να πλήττει ορισμένες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα... «μπορούμε» να σώσουμε το περισσευούμενο φαγητό για κοινωφελή σκοπό και να μειώσουμε τους τόνους φρέσκων αγαθών που καταλήγουν στα σκουπίδια! 



Αρκεί να αναλογιστείτε ότι τρία εκατ. τόνοι ψωμιού, που καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ε.Ε, θα μπορούσαν να ταΐσουν ολόκληρη την Ισπανία. Συσσίτια για όλους λοιπόν...!
«Ακόμα και ένα κιλό κιμά πιάνει τόπο! Όταν δεν έχεις μια μερίδα φαγητό πάνω στο τραπέζι σου, μπορείς να καταλάβεις το άγχος που περνούν αυτοί οι άνθρωποι. Βρίσκονται σε μια κατάσταση, από την οποία δεν μπορούν να βγουν εύκολα», εξηγεί στο flowmagazine.gr η Ξένια Παπασταύρου, ιδρύτρια του «Μπορούμε».
Οι δράσεις του «Μπορούμε»... σε όλη την Ελλάδα!
Πολλοί χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία ως μια «γέφυρα» εθελοντισμού! Από τη μια άκρη βρίσκονται τα ιδρύματα και οι άνθρωποι με ανάγκες... και από την άλλη οι εταιρείες εστίασης, τα ξενοδοχεία ή τα εστιατόρια που προσφέρουν τις περισσευούμενες μερίδες τους. Ιδρύματα απεξάρτησης, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και οικογένειες που αδυνατούν αν βρουν ένα πιάτο φαγητό βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεών του. Το «Μπορούμε» επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές, ώστε να παρατηρεί τις ανάγκες των ιδρυμάτων και να κατευθύνει εκατοντάδες ιδιώτες ή εταιρίες στα πιο κοντινά σημεία συσσιτίων.... Άλλωστε, το φαγητό έχει χρονικό περιορισμό, αφού είναι «σπιτικό»!
«Σκοπός μας είναι να ενδυναμωθούν και οι σχέσεις μέσα σε ένα Δήμο! Οι άνθρωποι στα ιδρύματα ή στα συσσίτια είναι καλό να γνωρίζουν οτι ο φούρνος της δικής τους γειτονιάς έστειλε 10 καρβέλια ψωμί. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι άμεση», μας εξηγεί η ιδρύτρια του «Μπορούμε».
Εταιρίες όπως το ΙΚΕΑ, ο ΒΕΝΕΤΗΣ και τα ζαχαροπλαστεία “Fresh” προσφέρουν το φαγητό που περισσεύει καθημερινώς. Κάθε μήνα, το «Μπορούμε» οργανώνει περίπου 5.000 γεύματα, με χιλιάδες απόρους να βρίσκονται στη σειρά για λίγο φαγητό. Βέβαια, μέσα στην οικονομική κρίση οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και το φαινόμενο έχει επεκταθεί σε όλους τους Δήμους. Τα ιδρύματα εκτός από κρέας, λαχανικά και φρούτα ζητούν μέχρι και εξοπλισμό, όπως είναι κουρτίνες και πλυντήρια. «Σύμμαχό» τους αποτελούν εικοσιπέντε ξενοδοχεία στην Αττική που μαγειρεύουν 1.500 μερίδες το μήνα, ειδικά για αυτό το σκοπό, και χαρίζουν κάθε συσκευή που βρίσκεται σε έλλειψη...
«Μεγάλη ανάγκη υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, στου Ζωγράφου, το Δήμο Πεντέλης, τον Ασπρόπυργο, την Καλλιθέα και τον Ταύρο. Την προηγούμενη εβδομάδα μας πήραν τηλέφωνο 200 οικογένειες από την Κηφισιά που χρειάζονταν βοήθεια. Καταφέραμε και τους φέραμε σε επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου!», λέει στο flowmagazine.gr η Ξένια Παπασταύρου .
Κοντά στους μαθητές με ανάγκες...
«Μπορούμε»: Σώζουμε φαγητό... σώζουμε ζωές! Σε δεκάδες σχολεία στην Αθήνα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης φαγητού, με πολλούς μαθητές να έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα. Ωστόσο, όσο αυξάνεται το πρόβλημα... τόσο οι εθελοντικές κινήσεις διπλασιάζονται! Στο τέλος της προηγούμενης σχολικής σεζόν, το «Μπορούμε» δέχτηκε τηλεφωνήματα από διευθυντές σχολείων από το Δήμο Αχαρνών και το Κερατσίνι, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια εκ μέρος των μαθητών τους. Και όμως μερικά από αυτά τα παιδιά είχαν να φάνε ημέρες! Οι υπεύθυνοι της κίνησης επικοινώνησαν με τις οικογένειες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να σταλθούν προμήθειες αλλά να καθοδηγηθούν και προς τα συσσίτια.
 «Είναι έγκλημα να πετιούνται ακόμα και λιγοστές μερίδες... όταν οι άνθρωποι γύρω μας λιμοκτονούν, όταν υπάρχουν άστεγοι και άνεργοι για πάνω από 4 χρόνια με αρκετά παιδιά. Δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε χαρά που βοηθάμε...», λέει η Ξένια Παπασταύρου στο flowmagazine.gr.
Παράλληλα, αρκετά ιδιωτικά σχολεία, όπως είναι τα εκπαιδευτήρια «Μωραϊτη», έχουν ευαισθητοποιηθεί. Σε συνεργασία με το «Μπορούμε» συγκεντρώνουν σχολικά είδη και παιχνίδια, τα οποία πρόκειται να προσφερθούν σε 90 παιδιά από το σύλλογο ΚΥΑΔΑ...
Γίνε και εσύ εθελοντής!
Στο «Μπορούμε» μπορεί ο καθένας να γίνει εθελοντής, χωρίς καμία προϋπόθεση, αρκεί να συμπληρώσει την ανάλογη αίτηση στο site www.boroume.gr . Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-32-37-805.
πηγή:flowmagazine.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: “Μπορούμε”: Σώζουμε φαγητό... σώζουμε ζωές!
“Μπορούμε”: Σώζουμε φαγητό... σώζουμε ζωές!
http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/mporoume_sozoume_faghto_sozoume_zoes_2.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2013/12/blog-post_4358.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2013/12/blog-post_4358.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy