Tα glykamystika...
Tα glykamystika.gr μας ταξιδεύουν στα δικά τους μυστικά και μας δείχνουν μας πως να φτιάξουμε ταρτάκια μελομακάρονου.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
500 γρ. αλεύρι μαλακό
70 γρ. αυγά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 βανίλια σε σκόνη
2 γρ. αλάτι
3 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη
3 γρ. κανέλα σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι μαλακό
70 γρ. αυγά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 βανίλια σε σκόνη
2 γρ. αλάτι
3 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη
3 γρ. κανέλα σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΜΕΛΙΟΥ
160ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο, τριμμένο
60 γρ. μέλι
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή, κομμένη σε κομμάτια
80 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
160ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο, τριμμένο
60 γρ. μέλι
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή, κομμένη σε κομμάτια
80 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
125 γρ. καρύδια
45 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15ml νερό
125 γρ. καρύδια
45 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15ml νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη ζύµη. Ρίξτε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο και το µισό αλεύρι και χτυπήστε µε το εξάρτηµα φτερό σε µέτρια ταχύτητα να οµογενοποιηθούν. Ενσωµατώστε και το υπόλοιπο αλέυρι και κατόπιν προσθέστε την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το γαρίφαλο και τέλος τα αυγά. Συνεχίστε το ανακάτεµα µέχρι να έχετε µια οµοιογενή ζύµη. Αποσύρετε από τον κάδο, τυλίξτε τη ζύµη µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.
Φτιάξτε τα καραµελωµένα καρύδια.
Βάλτε σε µια µικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε σε µέτρια
φωτιά µέχρι να δείτε τις πρώτες φυσαλίδες. Αµέσως προσθέστε τα καρύδια.
Αφήστε τα να καραµελώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µε µια ξύλινη
κουτάλα και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάστε τα σε ένα πιάτο και αφήστε
τα να κρυώσουν µέχρι να τα χρησιµοποιήσετε.
Φτιάξτε την γκανάς σοκολάτας-µελιού.
Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίξτε την κρέµα γάλακτος, την κανέλα, το
γαρίφαλο και το µέλι και αφήστε το µείγµα σε χαµηλή φωτιά µέχρι να πάρει
µια βράση. Κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα µπολ ρίξτε τη
σοκολάτα, κοµµένη σε κοµµάτια, και το ξύσµα πορτοκαλιού. Αδειάστε µέσα
στο µπολ το ζεστό µείγµα της κατσαρόλας και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα
σιλικόνης µέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να έχετε ένα
οµογενοποιηµένο µείγµα. Τέλος προσθέστε το βούτυρο κοµµένο σε κοµµατάκια
και ανακατέψτε τα όλα µαζί µε ένα µπλέντερ χειρός ώστε να ενοποιηθούν
τα υλικά. Αφήστε το µείγµα στην άκρη να πέσει η θερµοκρασία του µέχρι να
µοντάρετε τα ταρτάκια.
Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C, στον αέρα.
Ψήστε τα ταρτάκια.
Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο, αφαιρέστε τη διάφανη µεµβράνη και
τοποθετήστε τη σε µια αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας. Με έναν πλάστη
ζαχαροπλαστικής ανοίξτε τη ζύµη σε ένα φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ.
Πάρτε ένα στρογγυλό φορµάκι για ταρτάκι διαµέτρου 7-8 εκ. και κόψτε τη
ζύµη σε δίσκους. Απλώστε τους δίσκους στη βάση και στα τοιχώµατα από 8
στρογγυλά φορµάκια για ταρτάκια διαµέτρου 7-8 εκ. Τρυπήστε την επιφάνειά
τους µε ένα πιρούνι και βάλτε τα στο ψυγείο για 10΄. Βγάλτε τα φορµάκια
από το ψυγείο και ψήστε τα ταρτάκια στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους
160 °C στον αέρα για περίπου 15΄-20΄. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε τα
να κρυώσουν ελαφρώς και ξεφορµάρετε.
Μοντάρετε τα ταρτάκια.
Με ένα κουτάλι γεµίστε κάθε ταρτάκι ισόποσα µε την γκανάς. Βάλτε τα στο
ψυγείο για τουλάχιστον 30΄ ή µέχρι να σφίξει η γκανάς. Όταν θέλετε να
σερβίρετε διακοσµήστε κάθε ταρτάκι µε 2-3 καραµελωµένα καρύδια.
Tip: Ανακατέψτε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και οχι μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα για να είναι πιο αφράτη.
πηγή:www.glykamystika.gr