Το όνομα του σημαίνει “Σήκωσε με”…Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό! Το όνομα του αγαπημένου μας Τιραμισού αναφέρεται στην ιδιότητα...
Το όνομα του σημαίνει “Σήκωσε με”…Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό!
Το όνομα του αγαπημένου μας Τιραμισού αναφέρεται στην ιδιότητα του καφέ
και του κακάο να μας ξυπνάνε και να μας γεμίζουν ενέργεια. Γι’αυτό και
οι Ιταλοί, ενώ συνήθως μετά το γεύμα τους προτιμούν
ένα φρούτο, πολλές
φορές θα φάνε τιραμισού
για να ξυπνήσουν από ενα food coma!
Προσωπικά, μπορώ να φάω άπειρο τιραμισού. Δεν με λιγώνει ποτέ, ειδικά αν η κρέμα του είναι ελαφριά και αέρινη όπως το τιραμισού που έφτιαξε για εμάς ο Δημήτρης Φωτόπουλος. Ο Δημήτρης είναι φίλος μας με την πραγματική έννοια του τιτλου “φίλος”, founding member αυτού του blog, ιδιοκτήτης του αγαπημένου εστιατορίου ΑΝΕΤΟΝ στο Μαρούσι και σαφώς food connoisseur. Όποτε έχει καλεσμένους στο σπίτι για Ιταλικό, πάντα φτιάχνει για το τέλος αυτό το τιραμισού, με το δείπνο να τελειώνει με επιφωνήματα ενθουσιασμού! Την ίδια ακριβώς αντίδραση έχουν και οι πελάτες του ΑΝΕΤΟΝ, όταν το τιραμισού μπαίνει στο μενού!
Φτιάξτε το σε ατομικά μπολάκια ή μην ντρέπεστε… σε ένα μεγάλο μπολ και απλά βουτήξτε μεσα του!
Υλικά
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 κ.γ. υγρή βανίλια
3 κ.σ. λικέρ Kahlua ή κρασί Marsala
150 ml espresso (περίπου 3 δόσεις μονού espresso) σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
15-20 σαβαγιάρ
Κακάο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
1. Χτυπήστε την κρέμα με την άχνη ζάχαρη (με ένα σύρμα χειρός ή με ένα σύρμα ή στο μίξερ με το σύρμα) μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγύ.
2. Βάλτε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, τη βανίλια, το αλκοόλ και το 1/3 του espresso. Χτυπήστε καλά με ένα σύρμα ή με ένα μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε τη σαντιγύ και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
3. Βάλτε το υπόλοιπο espresso σε ένα μπολ. Περάστε όλα τα σαβαγιάρ από τον καφέ και από τις δύο πλευρές.
4. Μοιράστε τα σαβαγιάρ σε 4 μπολ (σπάζοντας τα στη μέση αν χρειαστεί) και γεμίστε τα μπολ με την κρέμα μασκαρπόνε.
5. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για 30-40 λεπτά και σερβίρετε πασπαλίζοντας με κακάο.
Δείτε με φωτογραφίες την συνταγή και ακολουθήστε το .madameginger.com στις εσωτερικές του ξεναγήσεις ....Θα σας ενθουσιάσει.