Τι πρέπει να γνωρίζω για το κλάδεμα; KHΠΟΣ

  Αποκτήστε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να απ...


Τι πρέπει να γνωρίζω για το κλάδεμα;  


Αποκτήστε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να
ανανεώνονται,
να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν δύναμη και
ζωντάνια

 


Ορισμός:
Το κλάδεμα είναι μια κηπευτική πρακτική που αφορά την επιλεκτική απομάκρυνση τμημάτων ενός φυτού, επεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στη μορφή όσο και στην ανάπτυξή του. Θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος συντήρησης.

Τι χρειάζεστε:
- Κλαδευτήρι: Μην ξεχάσετε αφού τελειώσετε το κλάδεμα να αφαιρέσετε από πάνω του τυχόν υπολείμματα χρησιμοποιώντας οινόπνευμα.
- Πριόνι: Ενδείκνυται για τα μεγαλύτερα κλαδιά και θα πρέπει να έχει λάμα που επιφέρει λείες τομές και δεν τραυματίζει το δέντρο ή το φυτό.
- Θαμνοκοπτικά: Είναι χρήσιμα για τη φροντίδα των θάμνων και διατίθενται στην αγορά ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα.
- Αλοιφή επούλωσης πληγών: Για να εμποδίσετε την υγρασία και τις ασθένειες να έρθουν σε επαφή με το φρεσκοκομμένο ξύλο.
- Γάντια: Για την προστασία των χεριών σας.


Πώς να το κάνετε σωστά
1. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία. Αποφύγετε εκείνα που θα τραυματίσουν τα φυτά σας και ποτέ μην τραβάτε τα κλαδιά με τα χέρια.
2. Επιλέξτε αρχικά να απομακρύνετε ξερά ή κλαδιά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή έντομα, καθώς και εκείνα που έχουν σπάσει από τον αέρα ή την καταιγίδα. Επίσης αφαιρέστε τα κλαδιά και τα στελέχη που τρίβονται μεταξύ τους, ώστε να αραιώσουν και να αναπνεύσει το φυτό.
3. Αφαιρέστε από τη βάση τους τα κλαδιά που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
4. Οι τομές γίνονται πάνω από το σημείο που βγαίνει το νέο λουλούδι ή ο βλαστός.
5. Κάντε λοξές τομές, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
6. Επιτυγχάνετε πιο έντονη ανθοφορία απομακρύνοντας και υγιή κλαδιά, ακόμα και εκείνα που έχουν μπουμπούκια.
7. Με την επάλειψη των σημείων κοπής με την αλοιφή επούλωσης πληγών προστατεύετε το φυτό από κάποια μόλυνση.
8. Αποφύγετε το κλάδεμα τις ημέρες που έχει πολύ βροχή ή αέρα, τα διαστήματα με κρύο και παγωνιά ή τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού.
9. Επειδή οι τομές που προκαλούνται από το κλάδεμα προκαλούν αυξημένη εξάτμιση νερού, ποτίζετε τα φυτά πιο τακτικά τις επόμενες ημέρες.
10. Αν το φυτό ταλαιπωρηθεί από τον αέρα μετά το κλάδεμα, μη διστάσετε να κόψετε τα χαλασμένα στελέχη του κλαδιού.
11. Σε περίπτωση αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας φυλλώματος, το φυτό χρειάζεται προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο, για να μην προκληθούν εγκαύματα στους εσωτερικούς βλαστούς.
12. Συνοδέψτε το κλάδεμα των γερασμένων φυτών με λίπασμα.

Γιατί να το κάνετε
- Για να φτάνουν ο αέρας και το φως και στα εσωτερικά κλαδιά.
- Για να ελέγχετε το μέγεθος, το ύψος, το σχήμα και τη συνολική εμφάνιση του φυτού.
- Για να το προστατεύσετε από ασθένειες που συνήθως προκαλούνται από τα ξερά, τα σάπια και κίτρινα φύλλα.
- Για να το ανανεώσετε βοηθώντας το στη βλάστηση και την ανθοφορία (γιατί η βλάστηση καθυστερεί την ανθοφορία και η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση).

Πότε πρέπει να γίνεται
Κατά κανόνα, το κλάδεμα πραγματοποιείται όταν τελειώνει η περίοδος του «λήθαργου» των φυτών (τέλη Φεβρουαρίου) και λίγο πριν αρχίσει η αυξημένη βλάστηση της άνοιξης. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική γιατί η απουσία των φύλλων βοηθάει πολύ, ενώ οι φρέσκες πληγές των κλαδιών μένουν εκτεθειμένες για μικρό χρονικό διάστημα.
- Φυτά όπως η τσιντόνια ή η φορσύθια, δηλαδή όσα ανθίζουν στα μέσα του χειμώνα, δεν πρέπει να κλαδεύονται τώρα, αλλά όταν τελειώσει η ανθοφορία τους.
- Σε πολλά είδη φυτών, όπως η αγγελική, πρέπει να αραιώνετε τα κλαδιά τους κάθε δύο ή τρία χρόνια.
- Οι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατά κύριο λόγο το χειμώνα, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο. Προσοχή! Οι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μία φορά το χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
- Τα φυλλοβόλα κατά κύριο λόγο κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο, ενώ τα αειθαλή όλο το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη όμως διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία του περιβάλλοντος και η εποχή της ανθοφορίας τους.
- Αποφύγετε να πειράξετε τις βελανιδιές τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο. Εάν, ωστόσο, είναι πληγωμένες ή πρέπει οπωσδήποτε να κλαδευτούν αυτούς τους μήνες, εφαρμόστε επίδεσμο στις πληγές του κομμένου ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε την εξάπλωση των σκαθαριών που προκύπτουν από το μαρασμό άλλων φυτών.
- Για τις μηλιές ιδανική περίοδος είναι από το Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου. Κι αυτό γιατί το ανοιξιάτικο ή το καλοκαιρινό κλάδεμα αυξάνει τις πιθανότητες για μόλυνση και εξάπλωση της βακτηριακής ασθένειας Σήψη Πυρκαγιάς. Επίσης, το κλάδεμα το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέντρο.
- Μπορείτε να κλαδεύετε όλα τα είδη του σφενδάμου, τις καρυδιές, τις σημύδες και τις μπλε οξιές, αφού τα φύλλα τους έχουν αναπτυχθεί πλήρως, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Ποτέ μην αφαιρείτε περισσότερο από το 1/4 του ζωντανού φυλλώματος.
- Τα δέντρα και οι θάμνοι που ανθίζουν νωρίς θα πρέπει να κλαδεύονται αμέσως αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους: βερικοκιές, αζαλέες, κερασιές, δαμασκηνιές, πασχαλιές, μανόλιες κ.ά.
- Οι θάμνοι που αναπτύσσουν κατά κύριο λόγο το φύλλωμά τους και λιγότερο τα άνθη τους (π.χ. οξυάκανθα) θα πρέπει να κλαδεύονται την άνοιξη, πριν αρχίσει η ανάπτυξή τους.
- Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης.
- Τα καρποφόρα φυτά κλαδεύονται πριν από την ανθοφορία τους.

πηγή:elle.gr

Σχόλια

Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Τι πρέπει να γνωρίζω για το κλάδεμα; KHΠΟΣ
Τι πρέπει να γνωρίζω για το κλάδεμα; KHΠΟΣ
http://content-mcdn.elle.gr/filesystem/images/20120124/low/pegasus_LARGE_t_209761_105618705.JPG
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/kh_24.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/kh_24.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy