Εύκολες στην παρασκευή πίτες και τάρτες έχουν αυτή την εποχή την τιμητική ...
Εύκολες στην παρασκευή πίτες
και τάρτες έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους, ανάμεσά τους και η
πάντοτε πρωτότυπη ιδέα της ανάποδης τάρτας των αδερφών Tatin.
Εξαίσια μέσα στην απλότητά της, μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για έναν σωρό από αλμυρές εκδοχές:
με κρεμμύδια, αγκινάρες, ντοματίνια, πράσα ή και μανιτάρια.
Εξαίσια μέσα στην απλότητά της, μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για έναν σωρό από αλμυρές εκδοχές:
με κρεμμύδια, αγκινάρες, ντοματίνια, πράσα ή και μανιτάρια.
Οι παραλλαγές αυτές ίσως δείχνουν να στερούν κάτι από τη γαλλική λεπτότητα και φινέτσα της αρχικής, γλυκιάς τάρτας, όμως η ευκολία στην προετοιμασία σε συνδυασμό με τη νοστιμιά τους τις καθιστούν ακαταμάχητες. Φέρνοντας την εκλεπτυσμένη, γαλλοτραφή «δεσποινίδα» πιο κοντά στις οικείες μας, μεσογειακές γεύσεις, οι δροσερές ντομάτες και το κατσικίσιο τυρί μας χαρίζουν ένα άκρως χορταστικό και ζουμερό αποτέλεσμα. Όψη τραγανής, λεπτοζυμωμένης πίτσας και γεύση καψαλισμένης ντομάτας και μυρωδάτου τυριού - οι πιο λιμπιστερές μπουκιές.
Και αν οι ζύμες και οι πλάστες δεν είναι το φόρτε μας, τότε τα χειροποίητα έτοιμα φύλλα από μικρές οικοτεχνίες, που πωλούνται συνήθως κατεψυγμένα, είναι η καλύτερη λύση.
Για τη Γαλλίδα που αποφάσισε να λιαστεί στη Μεσόγειο θα χρειαστούμε
- 8 μεσαίες ντομάτες ή ένα κιλό ντοματάκια
- μισό περίπου κιλό κατσικίσιο τυρί
- 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα
- μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
- 1 κιλό περίπου ντοματίνια
- θυμάρι
- αλάτι και πιπέρι
- 3 ξερά μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- ¼ ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι ¹
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και μόλις ζεσταθεί αρκετά τοποθετούμε τις ντομάτες μας ανάσκελα, με την φλούδα τους δηλαδή προς τα κάτω και το κομμένο τμήμα του προς τα επάνω. Xαμηλώνουμε στη συνέχεια τη φωτιά· συνήθως τα υγρά τους αρκούν για να σοταριστούν.
Αν ωστόσο διαπιστώσουμε πως χρειάζονται «βοήθεια» προσθέτουμε με φειδώ λίγο νερό: μία με δύο κουταλιές της σούπας αρκούν, καθώς θέλουμε να στεγνώσουν αρκετά.
Τις αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι το υγρό τους να εξατμιστεί και παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε μικρή ποσότητα από γλυκό σιρόπι.
Ζάχαρη, δύο κουταλιές της σούπας νερό, καλό ανακάτεμα και μόλις κιτρινίσει ελαφρώς το αδειάζουμε στο ταψί που θα υποδεχτεί την τάρτα μας.
Από πάνω απλώνουμε τις αφυδατωμένες πια ντομάτες και ανάμεσά τους μοιράζουμε γενναιόδωρα κομμάτια τυριού (ας φάμε και λίγο ωμό, το δικαιούμαστε). Ακολουθούν θυμάρι, πιπέρι, λίγο αλάτι και τέλος το φύλλο της σφολιάτας. Το κόβουμε περιμετρικά, ώστε να προσαρμοστεί στις διαστάσεις του ταψιού μας και, πριν φουρνίσουμε, χαράζουμε τη ζύμη σε τρία με τέσσερα σημεία. Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία (220 °C) για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δούμε πως το χρώμα της ροδίζει και έχει κριτσανιστή όψη. Αφού ξεφουρνίσουμε, την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά και με προσοχή περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την τάρτα, ώστε να αποχωριστεί ευκολότερα το ταψί, και επιμελώς την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Μερικά φύλλα φρέσκου θυμαριού για το σερβίρισμα και θα ευωδιάσει, το δίχως άλλο, κάτι από το καλοκαίρι που αφίχθη.
πηγή: .bostanistas.gr