H Γαλλίδα λιάζεται: αλμυρή τάρτα Τatin

Εύκολες στην παρασκευή πίτες και τάρτες έχουν αυτή την εποχή την τιμητική ...


Photo: dinnerwithjulie.com



Εύκολες στην παρασκευή πίτες και τάρτες έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους, ανάμεσά τους και η πάντοτε πρωτότυπη ιδέα της ανάποδης τάρτας των αδερφών Tatin.
Εξαίσια μέσα στην απλότητά της, μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για έναν σωρό από αλμυρές εκδοχές:
με κρεμμύδια, αγκινάρες, ντοματίνια, πράσα ή και μανιτάρια.




Οι παραλλαγές αυτές ίσως δείχνουν να στερούν κάτι από τη γαλλική λεπτότητα και φινέτσα της αρχικής, γλυκιάς τάρτας, όμως η ευκολία στην προετοιμασία σε συνδυασμό με τη νοστιμιά τους τις καθιστούν ακαταμάχητες. Φέρνοντας την εκλεπτυσμένη, γαλλοτραφή «δεσποινίδα» πιο κοντά στις οικείες μας, μεσογειακές γεύσεις, οι δροσερές ντομάτες και το κατσικίσιο τυρί μας χαρίζουν ένα άκρως χορταστικό και ζουμερό αποτέλεσμα. Όψη τραγανής, λεπτοζυμωμένης πίτσας και γεύση καψαλισμένης ντομάτας και μυρωδάτου τυριού - οι πιο λιμπιστερές μπουκιές.
Και αν οι ζύμες και οι πλάστες δεν είναι το φόρτε μας, τότε τα χειροποίητα έτοιμα φύλλα από μικρές οικοτεχνίες, που πωλούνται συνήθως κατεψυγμένα, είναι η καλύτερη λύση. 
Για τη Γαλλίδα που αποφάσισε να λιαστεί στη Μεσόγειο θα χρειαστούμε

  • 8 μεσαίες ντομάτες ή ένα κιλό ντοματάκια
  • μισό περίπου κιλό κατσικίσιο τυρί
  • 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 1 κιλό περίπου ντοματίνια
  • θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά

  • 3 ξερά μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ¼ ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι ¹
Ξεπαγώνουμε το ένα από τα - συνήθως - δύο φύλλα του πακέτου της σφολιάτας. Κόβουμε τiς μεσαίου μεγέθους ντομάτες στη μέση και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, στις αντιστάσεις.


Photo: dinnerwithjulie.com 
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και μόλις ζεσταθεί αρκετά τοποθετούμε τις ντομάτες μας ανάσκελα, με την φλούδα τους δηλαδή προς τα κάτω και το κομμένο τμήμα του προς τα επάνω. Xαμηλώνουμε στη συνέχεια τη φωτιά· συνήθως τα υγρά τους αρκούν για να σοταριστούν.
Αν ωστόσο διαπιστώσουμε πως χρειάζονται «βοήθεια» προσθέτουμε με φειδώ λίγο νερό: μία με δύο κουταλιές της σούπας αρκούν, καθώς θέλουμε να στεγνώσουν αρκετά.

Τις αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι το υγρό τους να εξατμιστεί και παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε μικρή ποσότητα από γλυκό σιρόπι.
Ζάχαρη, δύο κουταλιές της σούπας νερό, καλό ανακάτεμα και μόλις κιτρινίσει ελαφρώς το αδειάζουμε στο ταψί που θα υποδεχτεί την τάρτα μας.



Photo: dinnerwithjulie.com
 
Από πάνω απλώνουμε τις αφυδατωμένες πια ντομάτες και ανάμεσά τους μοιράζουμε γενναιόδωρα κομμάτια τυριού (ας φάμε και λίγο ωμό, το δικαιούμαστε). Ακολουθούν θυμάρι, πιπέρι, λίγο αλάτι και τέλος το φύλλο της σφολιάτας. Το κόβουμε περιμετρικά, ώστε να προσαρμοστεί στις διαστάσεις του ταψιού μας και, πριν φουρνίσουμε, χαράζουμε τη ζύμη σε τρία με τέσσερα σημεία. Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία (220 °C) για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δούμε πως το χρώμα της ροδίζει και έχει κριτσανιστή όψη. Αφού ξεφουρνίσουμε, την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά και με προσοχή περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την τάρτα, ώστε να αποχωριστεί ευκολότερα το ταψί, και επιμελώς την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.


Photo: dinnerwithjulie.com
Photos: dinnerwithjulie.com
Μερικά φύλλα φρέσκου θυμαριού για το σερβίρισμα και θα ευωδιάσει, το δίχως άλλο, κάτι από το καλοκαίρι που αφίχθη.
πηγή: .bostanistas.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: H Γαλλίδα λιάζεται: αλμυρή τάρτα Τatin
H Γαλλίδα λιάζεται: αλμυρή τάρτα Τatin
http://www.bostanistas.gr/resources/2013-05/roasted-tomato-tarte-tatin-thumb-large.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/h-atin.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2013/10/h-atin.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy