Περιποιηθείτε τα υφάσματά σας

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε τα υφάσματα να συνεχίζουν να διατηρούν τη λάμψη, τους τόνους και την ποιότητα για τα οποία τα προτιμήσαμ...

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε τα υφάσματα να συνεχίζουν να διατηρούν τη λάμψη, τους τόνους και την ποιότητα για τα οποία τα προτιμήσαμε και τα αγοράσαμε; Διαβάστε μερικές συμβουλές, ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα που η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο θα μας κάνει ενώ τακτοποιούμε τις ντουλάπες μας να αναρωτηθούμε για το αν φερθήκαμε σωστά σε πράγματα που κολακεύουν το γούστο μας. 

Φυσικά υφάσματα

Τα βαμβακερά, αν είναι χρωματιστά, πρέπει τις πρώτες φορές να πλυθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Αν πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, μαζεύουν. Ειναι δροσερά στην υφή και ανθεκτικά στο σιδέρωμα και στο τρίψιμο.
Τα λινά είναι δροσερά και ευχάριστα στην αφή και πρέπει να πλένονται πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς στίψιμο. Είναι ανθεκτικά στο σιδέρωμα.
Τα μεταξωτά είναι ελαφριά με ευχάριστη υφή και σταθερότητα χρώματος. Δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, ούτε στο στίψιμο. Σε περίπτωση που λερωθούν με δύσκολους λεκέδες πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Σιδερώστε τα με ατμό και σε κανονική θερμοκρασία.


Τεχνητά υφάσματα
Τα αcetate, rayon, viscose έχουν μεταξένια υφή και σταθερότητα στα χρώματα. Οταν πλένονται μη τα στραγγίζετε αν θέλετε να αποφύγετε τις παραμορφώσεις και δεν πρέπει να στίβονται.

Συνθετικά υφάσματα
Τα polyester, nylon, lycra είναι πολύ ανθεκτικά, τσαλακώνουν λίγο και έχουν σταθερότητα χρωμάτων. Είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες γι' αυτό πλύνετε σε χλιαρό νερό και σιδερώστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Υφάσματα με κεντήματα και χάντρες
Το πλύσιμο να γίνεται στο χέρι με απαλό απορρυπαντικό και να στεγνώνουν τοποθετημένα οριζόντια, χωρίς κρέμασμα. Το σιδέρωμα γίνεται πάντα από την ανάποδη για να μην ξηλωθούν τα κεντήματα και φύγουν οι χάντρες.


ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ
Πλύσιμο
Μην αφήνετε τα υφάσματα να λερώνονται υπερβολικά και μετά να τα πλένετε.
Πριν τα πλύνετε να είναι στεγνά και ξεσκονισμένα.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τη μέγιστη θερμοκρασία που αναγράφεται στις ετικέτες.
Μη γεμίζετε πολύ το πλυντήριο.

 
Στέγνωμα
Τα βαριά υφάσματα να τα στεγνώνετε διπλωμένα γιατί αλλιώς θα χαλάσει η φόρμα τους.
Μην τα εκθέτετε άμεσα στον ήλιο, ούτε στο δυνατό αέρα (ειδικά τα χρωματιστά). Προτιμήστε τη σκιά.
Αν τα απλώσετε σε εσωτερικό χώρο φροντίστε να υπάρχουν ρεύματα αέρα.
Τυλίξτε τα μάλλινα σε μια πετσέτα και τοποθετήστε τα πάνω σε μια ομαλή επιφάνεια. Αποφύγετε το κρέμασμα, τον ήλιο και τα καλοριφέρ.
Τα υφάσματα που έχουν την τάση να παραμορφώνονται μολις στεγνώσουν πρέπει να τεντώνονται για να επανακτούν τη αρχική τους φόρμα.


Χλωριούχα παρασκευάσματα
Πριν χρησιμοποιήσετε λευκαντικό ελέγξτε τα σύμβολα που υπάρχουν στις ετικέτες των ρούχων.
Χρησιμοποιείτε τα χλωριούχα παρασκευάσματα μόνο σε κρύο νερό και το πολύ για μία ώρα.
Μη χρησιμοποιείτε λεκάνες μεταλλικές, τσίγκινες ή απο χαλκό.

 
Σίδερο
Ταξινομείτε τα υφάσματα αναλογα με τα σύμβολα οδηγιών της ετικέτας και ξεκινήστε το σιδέρωμα με την πιο χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν τα σιδερώνετε φροντίστε να είναι λίγο υγρά.
Πριν περάσετε από μια υψηλή σε μια πιο χαμηλή θερμοκρασία περιμένετε για λίγα λεπτά.
Πριν κρυώσει το σίδερο αφαιρέστε με υγρό πανί τυχόν υπόλοιπα που έχουν κολλήσει στην επιφανειά του.

πηγή: houselife.gr
Επιμέλεια κειμένου: Ζοζίνα Σεκοπούλου


Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Περιποιηθείτε τα υφάσματά σας
Περιποιηθείτε τα υφάσματά σας
https://2.bp.blogspot.com/-hLAx90s-idQ/WQY_Vzy94WI/AAAAAAAAhY8/ZsYW_OnooOUo8CC4QRY32667J5sburmOQCLcB/s320/MPOUGADA-780x439.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-hLAx90s-idQ/WQY_Vzy94WI/AAAAAAAAhY8/ZsYW_OnooOUo8CC4QRY32667J5sburmOQCLcB/s72-c/MPOUGADA-780x439.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2017/04/blog-post_23.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2017/04/blog-post_23.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy