Φορείς και δίκτυα Aνταλλακτικής Oικονομίας στην Ελλάδα

Η μόδα ξεκίνησε από την Αργεντινή το διάστημα της οικονομικής κρίσης, όπου ο λαός, μην έχοντας χρήματα, ανακάλυψε αυτή την εναλλακτική ...


Η μόδα ξεκίνησε από την Αργεντινή το διάστημα της οικονομικής κρίσης, όπου ο λαός, μην έχοντας χρήματα, ανακάλυψε αυτή την εναλλακτική μορφή οικονομίας ως αντίδραση στην παραδοσιακή καπιταλιστική γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης.

Τα ανταλλακτικά παζάρια στην Αργεντινή ονομάστηκαν ''τρουέκε'' και σε συνδυασμό με τα κουπόνια που λειτουργούσαν ως χρήματα βοήθησαν αρκετό κόσμο να επιβιώσει.

Στην Ελλάδα της κρίσης, τα τελευταία χρόνια, η αντίστοιχη εκδοχή των ''τρουέκε'' είναι τα αμέτρητα ανταλλακτικά δίκτυα πολιτών, τα οποία είτε μέσω μιας εικονικής κοπής νομισμάτων, είτε μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής προιόντων και υπηρεσιών προσπαθούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να ''ορθοποδήσουν'' και να ''αναπνεύσουν''οικονομικά, αλλά δείχνουν και το δρόμο και για μια άλλη μορφή οικονομίας που μπορεί να είναι εφικτή και βιώσιμη.

Εμφανής είναι η παρουσία των χαριστικών παζαριών, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε κάποια από αυτά όπως είναι ο ''Σκόρος'', μια δομή αλληλέγγυας οικονομίας, ένα χαριστικό παζάρι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού, στα Εξάρχεια. Εκεί σαν βρεθεί κανείς μπορεί να ανταλλάξει ό,τι δε χρειάζεται, όπως βιβλία, ρούχα, κουζινικά είδη, μέχρι και να βρει προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους ''Αμφισβητώντας στην πράξη την αέναη κατανάλωση, απελευθερωνόμαστε από το σύστημα που τη δημιουργεί. Από τον ατέρμονα κύκλο της ανάπτυξης, της παραγωγής, του κέρδους και  της εκμετάλλευσης.''
Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο:11:00-14:30
Swap not Shop:
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, ανοιχτή, μη κερδοσκοπική, αντικαταναλωτική και αντικαταθλιπτική δράση, η οποία με μότο ''το σκουπίδι του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου'' διοργανώνει πάρτυ ανταλλαγής ρούχων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Προσφορά υπηρεσιών Tutorpool:
Είναι ένα δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την παιδεία, στο οποίο θα βρει κανείς αγγελίες από εθελοντές καθηγητές που έχουν δεσμευτεί για δωρεάν μετάδοση των γνώσεών τους και διάθεση του χρόνου τους. Απευθύνεται σε μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη από ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τα έξοδα.(www.tutorpool.gr)

Athens Fringe Network
Η Αλληλεγγύη είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης που οργανώνει το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι. Σε πρώτη φάση, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αριθμού τμημάτων εθελοντικής διδασκαλίας σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα αφορούν σε πολλές θεματικές ενότητες και αποσκοπούν στην δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την προσφορά.
Οι βασικοί άξονες της δράσης «Αλληλεγγύη» είναι:
Μαθήματα Εκμάθησης Γλώσσας
Μαθήματα Εκμάθησης Τεχνών
Μαθήματα Σχολικά/ Πανεπιστημιακά
Μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Μαθήματα Γενικού Ενδιαφέροντος
Μαθήματα Ειδικής Αγωγής
Κάθε μέλος είναι ελεύθερο να προτείνει επιπλέον θεματικές ενότητες.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται έξω από τη λογική του χρηματικού αντιτίμου, οπότε είναι εντελώς δωρεάν. Aπώτερος στόχος είναι η σύσταση ενός δικτύου αλληλεγγύης και κάθε συμμετέχων στα μαθήματα μπορεί να προσφέρει στην κοινότητα ή στον διδάσκοντα με εναλλακτικούς τρόπους. 
Πιο συγκεκριμένα, οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να συνεισφέρει είναι:
1) Ανταλλαγή χρόνου ανάμεσα στα μέλη, μέσω διδασκαλίας, προσφοράς υπηρεσιών ή συμμετοχής σε δράσεις
2) Συνεισφορά των μελών για την υλοποίηση projects οργανωμένα από τη Σύνθεση, το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι
3) Δυνατότητα εισήγησης και οργάνωσης projects από τα μέλη με υποστήριξη & συντονισμό από τη Σύνθεση, το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι
4) Συνεισφορά των μελών για την υλοποίηση projects της Σύνθεσης, το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι σε συνεργασία με εταιρείες/ οργανισμούς/ φορείς.
Με τη βοήθεια του δικτύου  (Fringe Network) και με κέντρο συντονισμού το Βρυσάκι Χώρο Τέχνης & Δράσης, έρχονται σε επαφή οι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, ώστε όλοι μαζί να εκφράσουν την αλληλεγγύη  προς τον συνάνθρωπο και προς την κοινότητα.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης & Δράσης, οδός Βρυσακίου 17, Πλάκα [Πίσω από τη Στοά του Αττάλου. Μετρό: Μοναστηράκι]
Ηλιοχώρος – Δικτυακό – Χαριστικό - Ανταλλακτικό Παζάρι (Γαλαξίδι)
http://www.iliohoros.gr/pazari
Σκοπός του ''Ηλιοχώρου'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, είναι η παροχή ενημέρωσης στον/από το χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής,της βιωματικής οικολογίας, της πνευματικής αναζήτησης και της κοινωνικής παρέμβασης-αλληλεγγύης.
Παντοπωλείο Lacandona - Αλληλέγγυο εμπόριο
(Ηπίτου 4,Σύνταγμα)
Σκοπός είναι η ενίσχυση του αλληλέγγυου εμπορίου.Το παντοπωλείο υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο,διαθέτοντας τα προιόντα τους στο κατάστημα.Προιόντα όπως ο καφές,το τσάι και τα μπαχαρικά που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, το κατάστημα τα προμηθεύεται από τις Μη Κερδοσκοπικές οργανώσεις El Puente και Συν-Αλλοις.
Τα ελληνικά προϊόντα (παξιμάδια, μπαχαρικά, μαρμελάδες, όσπρια, ζυμαρικά) φτάνουν εκεί κατευθείαν από τους παραγωγούς, οπότε και αποδυναμώνεται ο ρόλος των μεσαζόντων.
Εμφανή έχουν κάνει όμως την παρουσία τους στην Ελλάδα της κρίσης, τα Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα. Ήδη υπάρχουν 49 Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα και λειτουργούν 48 Τράπεζες Χρόνου. Μετά την επιτυχία του ΟΒΟΛΟΥ της Πάτρας και της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ) του Βόλου, σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές κυκλοφορούν ηλεκτρονικά Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα.
Στην Κρήτη υπάρχει το αντίστοιχο ''Καερέτι'', ένα ανταλλακτικό νόμισμα το οποίο ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα 8 ατόμων στις αρχές του Αυγούστου του 2011 και πλέον είναι αρκετά διαδεδομένο.
Τα μέλη του ''Καερέτι''ανταλλάσσουν προιόντα,υπηρεσίες και γνώσεις, χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων. Έτσι,ανταλλάσσονται ή προσφέρονται μεταξύ άλλων μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, αγροτικές εργασίες και αγαθά.Τα μέλη μπορούν να κάνουν άμεση ανταλλαγή με κάποιον ή να χρησιμοποιήσουν το κοινωνικό νόμισμα.
Προς την ίδια κατεύθυνση δραστηροποιείται και το Δίκτυο Μητέρα Γη στην Πιερία, το ΣΠΑΜΕ (Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων) στη Θεσσαλονίκη και το ΕΜΡΟ στη Ροδόπη.
Τέλος, ενεργό ρόλο στην ανταλλακτική οικονομία και στο δίκτυό της έχουν και οι Εναλλακτικές Συλλογικότητες και Εικαστικές Κολεκτίβες που προωθούν τον καλλιτεχνικό Ακτιβισμό μέσα από δράσεις για τη στήριξη και προώθηση των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών. Στην Αθήνα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Athens art network, ένα Αθηναικό καλλιτεχνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ''το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας.''
http://athensartnetwork.blogspot.gr/
''Σε μια παρακμάζουσα κοινωνία, η Τέχνη, εάν είναι ειλικρινής, πρέπει επίσης να αντανακλά την παρακμή. Και αν δε θέλει να προδώσει την κοινωνική της λειτουργία, η Τέχνη πρέπει να παρουσιάζει τον κόσμο ως ευμετάβλητο και να βοηθά στην αλλαγή του.'' (Ernst Fischer)
via:flowmagazine.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: Φορείς και δίκτυα Aνταλλακτικής Oικονομίας στην Ελλάδα
Φορείς και δίκτυα Aνταλλακτικής Oικονομίας στην Ελλάδα
https://1.bp.blogspot.com/-PLF34PHNQdg/WEiI-5x8vWI/AAAAAAAAgJs/JFlU0iuNkSc4pmk4WiY6ynF6kec6CXzfwCLcB/s320/flea_market_flickr_janne_hellsten.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-PLF34PHNQdg/WEiI-5x8vWI/AAAAAAAAgJs/JFlU0iuNkSc4pmk4WiY6ynF6kec6CXzfwCLcB/s72-c/flea_market_flickr_janne_hellsten.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2016/12/o.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2016/12/o.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy