Γνωρίστε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής σε φόντο… εξοχής! Ο καιρός έχει βάλει πια… τα καλά του και γι’αυτό καλό θα ήταν να τον απολαύσο...
Γνωρίστε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής σε φόντο… εξοχής!Ο καιρός έχει βάλει πια… τα καλά του και γι’αυτό καλό θα ήταν να τον απολαύσουμε πριν το θερμόμετρο χτυπήσει κόκκινο. Γεμίστε, λοιπόν, τα καλάθια σας με υγιεινές –κατά προτίμηση βιολογικές- νοστιμιές και εξορμήστε σε πάρκα, λόφους, κήπους και παραλίες, μέσα ή έξω από την πόλη, απλώνοντας τα καρό τραπεζομάντηλα σε μέρη ιδανικά για πικ-νικ!
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδέα από το… άθλημα. Είμαστε παιδιά της πόλης, του αυτοκινήτου, της καφετέριας, της ταβέρνας… Ωστόσο, μάλλον δεν ξέρουμε τι χάνουμε! Το πικ-νικ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εκδρομή, για απόδραση στην εξοχή, για ψυχαγωγία και δραστηριότητες, για παιχνίδι με τα παιδιά, για βόλτα στη φύση, για υγιεινή διατροφή και –γιατί όχι;- για οικονομία, τις δύσκολες εποχές που ζούμε! Αν δεν είστε αλλεργικοί, λοιπόν, στις καρό κουβερτούλες και σας αρέσουν τα δύσκολα, τότε ποτέ δεν είναι αργά να μάθετε τους όρους του παιχνιδιού για ένα απολαυστικό πικ-νικ. Αρκεί να γεμίσετε το ψάθινο καλάθι με γευστικούς πειρασμούς που θα φτιάξετε μόνοι σας και να ξεχυθείτε σε λόφους, πάρκα και παραλίες, που σας προτείνουμε παρακάτω. Αν έχετε όρεξη, η διασκέδαση είναι εγγυημένη!
Το πικ-νικ είχε τη δική του ιστορία…
Η λέξη «piquenique» πρωτοεμφανίσθηκε το 17ο αιώνα στη Γαλλία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η λέξη μεταφέρθηκε στην Αγγλία και σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου είδους διασκέδασης, το «picnicsociety», όπου σε ένα κάλεσμα ή μια κοινωνική εκδήλωση, όλοι οι καλεσμένοι συνεισφέρανε με φαγητά και ιδέες για να πετύχει η εκδήλωση. Με το πέρασμα στο 19ο αιώνα, η σημασία της λέξης διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας οποιαδήποτε συνεύρεση για φαγητό στο ύπαιθρο, “al fresco”, συνήθως στο δάσος, στον αγρό και γενικά στη φύση και όχι στην αυλή ή στον κήπο κάποιου σπιτιού.
3+1 λόγοι για κάνετε πικ-νικ
- Γιατί το συναίσθημα είναι εκπληκτικό. Δεν συγκρίνεται με καμιά ταβέρνα ή εστιατόριο που μπορεί να πάμε για φαγητό.
- Γιατί η επαφή με τη φύση μας ανοίγει την όρεξη και μας χαρίζει αίσθηση χαλάρωσης και ελευθερίας. Αρκεί βέβαια, να τη σεβαστούμε και να τη δούμε σαν φιλοξενούμενοι και όχι σας καταληψίες!
- Γιατί στο δάσος θα περπατήσετε, θα διαβάσετε, θα παίξετε με τα παιδιά σας και θα γίνετε κι εσείς παιδιά!
- Γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε με υγιεινές και γευστικές νοστιμιές που θα ετοιμάσετε μόνοι στο σπίτι σας.
Υγιεινά & βιολογικά
Το πικ-νικ μπορεί να γίνει είτε με βιολογικά φρούτα και λαχανικά, είτε με εδέσματα που θα ετοιμάσετε μόνοι στο σπίτι σας, προτιμώντας πάντα βιολογικά συστατικά. Μπορείτε επίσης να περάσετε από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων, όπου θα βρείτε ποικιλία από βιολογικά σνακ για να συνοδεύσουν γευστικά την ημέρα σας. Μην ξεχάσετε να οργανώσετε το πικ-νικ σας δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια: ένα εκλεκτό βιολογικό κρασί θα συνοδέψει εξαιρετικά τις νοστιμιές που θα απολαμβάνετε δίπλα στη φύση.
Γιατί να προτιμήσετε τα βιολογικά προϊόντα
Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε: γιατί καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών και άλλων ανόργανων λιπασμάτων, γιατί για να παραχθούν χρησιμοποιούνται βιολογικά λιπάσματα, κοπριά, ή άχυρο, γιατί περιέχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα, γιατί τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά.
Επιπλέον, τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή, δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. Παράλληλα, είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά και χημικά πρόσθετα.
Επιπλέον, τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή, δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. Παράλληλα, είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά και χημικά πρόσθετα.
Οι καλύτερες προτάσεις απόδρασης στην Αθήνα
- Εθνικός Κήπος: ένα μέρος με πολλές ανεξερεύνητες, ήσυχες γωνιές.
- Αισθητικό Δάσος Καισαριανής: το πρώτο δασάκι (γνωστό ως «Ξύλινα») η Μονή Καισαριανής ή το ξέφωτο πάνω από τη Μονή είναι μερικές από τις επιλογές που σας προσφέρει.
- Καβούρι-Βουλιαγμένη: το καλύτερο πικ-νικ με θέα τη θάλασσα.
- Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης: μια τεράστια έκταση στο Ίλιον, που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο οικολογικό αγρόκτημα μακριά από την Αθήνα.
- Λυκαβηττός: κάτω από τον Άγιο Γεώργιο, τα ξύλινα τραπεζάκια είναι ιδανικά για την περίσταση, όπως επίσης και κάποια σημεία κάτω από τον Άγιο Ισίδωρο.
- Λόφος Φιλοπάππου: αν και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι καταπράσινος, φανταστικός και ιδανικός να δεχτεί παρέες που αγαπούν τη φύση.
- Άλσος Ιλισίων: βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και είναι ανοιχτό όλες τις ώρες. Εδώ μπορείτε να απλώσετε το τραπεζομάντηλό σας, όπου θέλετε, ενώ στα συν καταγράφεται και η παιδική χαρά που διαθέτει.
- Πεντέλη: στην ανατολική πλευρά της Πεντέλης, προς Άγιο Πέτρο, δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν πινακίδες που σας κατευθύνουν σε τοποθεσίες όπου, μπορείτε να καθίσετε. Οι πιο κοντινές είναι η Καρυδιά και το Βαγιάτι.
- Τατόι: πάρτε το αυτοκίνητο, ανεβείτε την εθνική προς Λαμία και πριν από την Πάρνηθα κάντε αριστερά προς τα πρώην βασιλικά ανάκτορα. Υπάρχουν πολλά ξέφωτα για να καθίσετε αλλά και τραπεζάκια.
- Αττικό Άλσος: βρίσκεται στα όρια των δήμων Γαλατσίου και Αθηναίων. Έχει ανανεώσει εκτάσεις, εγκαταστάσεις και αποτελεί ιδανικό μέρος για τις εξορμήσεις μικρών και μεγάλων.
Χρήσιμες συμβουλές
- Κάντε καταμερισμό στο τι θα κουβαλήσει ο καθένας, εξασφαλίζοντας άνεση και ποικιλία.
- Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε μαζί σας τα μεγάλα μαξιλάρια της βεράντας για να καθίσετε άνετα.
- Προσοχή στα φαγητά που περιέχουν ευπαθή συστατικά. Μεταφέρετέ τα με ασφάλεια μέσα σε φορητό ψυγειάκι με μόνωση και ειδικές παγοκύστες.
- Φροντίστε να μην αφήσετε τα φαγητά να σταθούν κάτω από ζεστό ήλιο για πολλή ώρα.
- Προσοχή στην καθαριότητα των χεριών σας στην εξοχή, όταν τα φέρνετε σε επαφή με το φαγητό. Υγρά μαντιλάκια ή απολυμαντικό για τα χέρια, που δεν χρειάζονται νερό, είναι απαραίτητα εφόδια για ένα σωστό πικ-νικ.
- Φροντίστε να είστε κοντά σε κατοικημένη περιοχή ή σε περιοχή όπου συχνάζουν κι άλλοι εκδρομείς. Αποφύγετε τα απομονωμένα μέρη, ειδικά όταν το πικ-νικ σας αποτελείται μόνο από τα μέλη της οικογενείας σας και όχι μεγαλύτερη παρέα.
- Διατηρείτε πάντα το χώρο καθαρό. Πριν φύγετε, μαζέψτε όλα τα απορρίμματα και πετάξτε τα σε ειδικό κάδο. Εάν ανάψετε φωτιά, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έσβησε σωστά, πριν απομακρυνθείτε από το χώρο.
ΝΤΟΜΑΤΑ-ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΣΕ ΞΥΛΑΚΙ
Συστατικά για 6 ξυλάκια
- 12 ντοματίνια
- 12 μοτσαρελάκια baby για το πέστο
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 50 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 γεμάτη χούφτα φρέσκο βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για την πέστο: κόψτε τα φύλλα του βασιλικού και ρίξτε τα σε ένα multi, προσθέστε το κουκουνάρι, το σκόρδο και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια βάλτε το τυρί και το λάδι και ξαναχτυπήστε. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Αποθηκεύστε τη σάλτσα σε ένα βαζάκι και πάρτε το μαζί σας.
Περάστε στα καλαμάκια εναλλάξ ντομάτα και μοτσαρέλα 2 κομμάτια από το κάθε ένα σε καλαμάκια και αφού τα καρυκεύσετε με την πέστο απολαύστε τα!
ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Συστατικά
- 6 τορτίγιες – 3 ντομάτες
- ½ αγγούρι – 200γρ. φέτα σκληρή
- 100γρ. ελιά ροδέλα – 50 γρ. κάπαρη
- 1 κρεμμύδι – αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ψιλοκόβετε και ανακατεύετε όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά κατά βούληση και γεμίζετε τις τορτίγιες. Tις τυλίγετε ρολό και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβετε και ανακατεύετε όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά κατά βούληση και γεμίζετε τις τορτίγιες. Tις τυλίγετε ρολό και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
Συστατικά
- 6 αραβικές πιτούλες
- 2 στήθη από κοτόπουλο
- 200γρ. light μαγιονέζα
- 8 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το κοτόπουλο αφού το έχετε ψήσει και το ανακατεύετε με τη μαγιονέζα και το μαρούλι. Με το μείγμα αυτό γεμίζετε τις πιτούλες και τις τυλίγετε σε ρολό. Τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και αν θέλετε τις κόβετε στη μέση για να είναι πιο εύκολο να τις φάτε.
Ψιλοκόβετε το κοτόπουλο αφού το έχετε ψήσει και το ανακατεύετε με τη μαγιονέζα και το μαρούλι. Με το μείγμα αυτό γεμίζετε τις πιτούλες και τις τυλίγετε σε ρολό. Τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και αν θέλετε τις κόβετε στη μέση για να είναι πιο εύκολο να τις φάτε.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ
Συστατικά
- 10 – 12 μικρές πατατούλες
- 200γρ. γιαούρτι
- 5-6 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
1. Πλένετε πολύ καλά τις πατατούλες. Κόβετε τετράγωνα κομμάτια από το αλουμινόχαρτο και βάζετε από μια πατατούλα στο κέντρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι και κλείνετε. Κάνετε το ίδιο με όλες τις πατάτες.
2. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, ανακατεύετε το γιαούρτι με τον άνηθο. Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες, τις αφήνετε με το αλουμινόχαρτο. Όταν θέλετε να τις φάτε, τις χαράζετε από επάνω σχηματίζοντας ένα σταυρό και ρίχνουμε από μια κουταλιά από το μείγμα με το γιαούρτι.
1. Πλένετε πολύ καλά τις πατατούλες. Κόβετε τετράγωνα κομμάτια από το αλουμινόχαρτο και βάζετε από μια πατατούλα στο κέντρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι και κλείνετε. Κάνετε το ίδιο με όλες τις πατάτες.
2. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, ανακατεύετε το γιαούρτι με τον άνηθο. Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες, τις αφήνετε με το αλουμινόχαρτο. Όταν θέλετε να τις φάτε, τις χαράζετε από επάνω σχηματίζοντας ένα σταυρό και ρίχνουμε από μια κουταλιά από το μείγμα με το γιαούρτι.
ΛΕΜΟΝΑΔΑ
Συστατικά για 2 λίτρα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. παγάκια
- 2 μέτρια λεμόνια
- 1,5 λίτρα νερό
- 1 λεμόνι σε ροδέλες για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα multi χτυπάτε τα παγάκια με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα λεμόνια, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει τις άκρες και χτυπάτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα στη δυνατή ταχύτητα. Το ρίχνετε σε μια κανάτα που έχετε βάλει το νερό και ανακατεύετε, προσθέτοντας και το λεμόνι σε ροδέλες για τη γαρνιτούρα. Βάζετε τη λεμονάδα στο ψυγείο.
Σε ένα multi χτυπάτε τα παγάκια με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα λεμόνια, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει τις άκρες και χτυπάτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα στη δυνατή ταχύτητα. Το ρίχνετε σε μια κανάτα που έχετε βάλει το νερό και ανακατεύετε, προσθέτοντας και το λεμόνι σε ροδέλες για τη γαρνιτούρα. Βάζετε τη λεμονάδα στο ψυγείο.
ONION RINGS
Συστατικά
- 2 ασπράδια αυγών
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν -1 κρεμμύδι
- 1/2 κούπα αλεύρι -1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κούπες γαλέτα -λάδι σε σπρέι
Εκτέλεση
1. Αρχίστε κόβοντας τις άκρες από το κρεμμύδι και αφού το ξεφλουδίσετε, στη συνέχεια κόψτε το ώστε να δημιουργηθούν τα δαχτυλίδια. Συνήθως είναι στα 4, ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδιού (υπολογίστε την κάθε φέτα όσο το μέγεθος του μικρού μας δακτύλου) και τα χωρίζετε.
2. Στη συνέχεια ετοιμάστε το κουρκούτι που θα ρίξετε τα κρεμμύδια. Χτυπάτε ελαφρώς τα ασπράδια και ρίχνετε και το γάλα, προσθέτοντας και το καγιέν.
3. Το πανάρισμα των κρεμμυδιών θα γίνει ως εξής: βάζετε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο σακουλάκι μιας χρήσης, όπου θα ρίξετε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνετε και κουνάτε το σακουλάκι έτσι ώστε να πάει παντού το μείγμα του αλευριού.
4. Στη συνέχεια τα ρίχνετε στο μείγμα του αυγού λίγα-λίγα και με μια τσιμπίδα βοηθάτε να ανακατευτούν. Κατόπιν, τα ρίχνετε στη γαλέτα, προσέχοντας να καλυφτούν παντού.
5. Τα βάζετε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψεκάζετε με το σπρέι λαδιού. Τα βάζετε στο φούρνο στους 230 βαθμούς για 12-15’ ώσπου να πάρουν χρώμα.
1. Αρχίστε κόβοντας τις άκρες από το κρεμμύδι και αφού το ξεφλουδίσετε, στη συνέχεια κόψτε το ώστε να δημιουργηθούν τα δαχτυλίδια. Συνήθως είναι στα 4, ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδιού (υπολογίστε την κάθε φέτα όσο το μέγεθος του μικρού μας δακτύλου) και τα χωρίζετε.
2. Στη συνέχεια ετοιμάστε το κουρκούτι που θα ρίξετε τα κρεμμύδια. Χτυπάτε ελαφρώς τα ασπράδια και ρίχνετε και το γάλα, προσθέτοντας και το καγιέν.
3. Το πανάρισμα των κρεμμυδιών θα γίνει ως εξής: βάζετε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο σακουλάκι μιας χρήσης, όπου θα ρίξετε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνετε και κουνάτε το σακουλάκι έτσι ώστε να πάει παντού το μείγμα του αλευριού.
4. Στη συνέχεια τα ρίχνετε στο μείγμα του αυγού λίγα-λίγα και με μια τσιμπίδα βοηθάτε να ανακατευτούν. Κατόπιν, τα ρίχνετε στη γαλέτα, προσέχοντας να καλυφτούν παντού.
5. Τα βάζετε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψεκάζετε με το σπρέι λαδιού. Τα βάζετε στο φούρνο στους 230 βαθμούς για 12-15’ ώσπου να πάρουν χρώμα.
πηγή:naturanrg.gr