10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στα παιδιά σας

Ελπίζουμε πώς δεν λέτε φράσεις τύπου «Περίμενε μέχρι να έρθει ο πατέρας σου σπίτι» ή «Μακάρι να συμπεριφερόσουν όπως η αδερφή σου»,...



Ελπίζουμε πώς δεν λέτε φράσεις τύπου «Περίμενε μέχρι να έρθει ο πατέρας σου σπίτι» ή «Μακάρι να συμπεριφερόσουν όπως η αδερφή σου», αλλά υπάρχουν κι άλλες λιγότερο προφανείς φράσεις που πρέπει να αποφύγετε.
Κι αυτό επειδή λέγοντας τες άθελά σας μπορεί να κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό.




«Καταπληκτική δουλειά!»

Σύμφωνα με έρευνα φράσεις όπως τύπου «Καλό κορίτσι» ή «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε» κάθε φορά που το παιδί σας τα καταφέρνει σε μια δεξιότητα, ασυναίσθητα θα το κάνετε να περιμένει την επιβεβαίωση από εσάς και δεν θα δίνει σημασία στο κίνητρο, λέει η σύμβουλος γονέων και ψυχολόγος Jenn Berman. Δώστε τα εύσημά σας όταν είναι πραγματικά αναγκαία. Αντί λοιπόν να πείτε «Καταπληκτική δουλειά» κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού προτιμήστε το «Αυτή ήταν μια καλή προσπάθεια. Βοήθησες πολύ τον συμπαίκτη σου.»

«Η πρακτική οδηγεί στην τελειότητα!»

Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσει ένα παιδί σε κάτι, τόσο πιο καλές θα γίνουν οι δεξιότητές του σε αυτό. Ωστόσο αυτό του ασκεί μεγαλύτερη πίεση ώστε να κερδίσει ή να υπερισχύσει. «Στέλνει το μήνυμα ότι αν σε περίπτωση κάνει λάθος σημαίνει ότι δεν εξασκήθηκε αρκετά», λέει ο ψυχολόγος Joel Fish και συγγραφέας του βιβλίου 101 Ways to Be a Terrific Sports Parent. «Έχω δει παιδιά να χτυπούν τους εαυτούς τους και να αναρωτιούνται που έκαναν λάθος» συμπληρώνει ο ίδιος. Αντ’ αυτού ενθαρρύνετε το παιδί σας να εργαστεί σκληρά γιατί θα βελτιωθεί ο ίδιος και θα είναι υπερήφανος για τον εαυτό του.

«Είσαι μια χαρά»

Όταν ένα παιδί γδέρνει το γόνατό του και ξεσπά σε κλάματα το ένστικτό σας λέει να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν έχει χτυπήσει σοβαρά και είναι μια χαρά. Αλλά  λέγοντας του ότι είναι μια χαρά μπορεί να τον κάνετε να αισθανθεί χειρότερα. «Το παιδί κλαίει γιατί δεν είναι εντάξει», λέει ο Δρ Berman. Η δουλειά σας είναι να τον βοηθήσετε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα αισθήματα του, όχι να τα απορρίψετε. Προσπαθήστε με μια αγκαλιά να δείξετε ότι τον /την καταλαβαίνετε. Πείτε κάτι τύπου «Αυτό ήταν μια κακή πτώση. Χτύπησε το αγοράκι/κοριτσάκι της μαμάς;» Στη συνέχεια, ρωτήστε αν θα ήθελε έναν επίδεσμο ή ένα φιλί (ή και τα δύο).

«Τελείωνε!»

Το παιδάκι σας κάθεται για πολύ ώρα πάνω από το πρωινό ή αργεί να δέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια του (ακόμα κι αν έχει μάθει πολύ σωστά την τεχνική) ή αργεί να ντυθεί για το σχολείο (για άλλη μια φορά); Αν είναι έτσι με το να του λέτε να βιαστεί του δημιουργείτε επιπλέον άγχος λέει η Linda Acredolo, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Baby Minds. Το καλύτερο είναι να το κάνετε σαν παιχνίδι. Πείτε: «Γιατί δεν κάνουμε έναν διαγωνισμό για να δούμε ποιος θα φορέσει πρώτος το παντελόνι του;»

«Είμαι σε δίαιτα»

Προσέχετε το βάρος σας; Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Εάν το παιδί σας σας βλέπει να ανεβαίνετε στην ζυγαριά κάθε μέρα και σας ακούει να γκρινιάζετε για τα κιλά και το λίπος μπορεί να αναπτύξει μια νοσηρή εικόνα του σώματος, λέει ο Marc S. Jacobson, καθηγητής Παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nassau της Νέας Υόρκης. Είναι καλύτερο να πείτε «τρώω υγιεινά γιατί έτσι αισθάνομαι καλύτερα.» Ακολουθήστε την ίδια τακτική και με την άσκηση. Αντί να λέτε «Πάω για περπάτημα μπας και καταφέρω να χάσω κάνα κιλό» πείτε «Έχει πολύ ωραία μέρα έξω. Λέω να πάω για περπάτημα.» Το πιθανότερο είναι να τον/την εμπνεύσετε και να θέλει να σας ακολουθήσει.

«Δεν μας φτάνουν να το αγοράσουμε αυτό»

Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε αυτή την φράση όταν το παιδί σας σας ικετεύει να του αγοράσετε ένα τελευταίο παιχνίδι. «Το να δίνετε όμως μια τέτοια απάντηση για τα οικονομικά σας μπορεί να τρομάξει το παιδί», λέει η Jayne Pearl, συγγραφέας του βιβλίου Kids and Money.
Επιλέξτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να μεταφέρετε το μήνυμα όπως «Δεν μπορούμε να το αγοράσουμε τώρα αυτό γιατί κρατάμε τα χρήματά μας για κάτι πιο σημαντικό.» Αν επιμείνει είναι η τέλεια αφορμή για να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των χρημάτων.
«Μην μιλάς σε αγνώστους»
Αυτή είναι μια απόλυτη σκέψη και ένα παιδί δύσκολα θα την κατανοήσει. Γιατί ακόμη κι αν ένα άτομο είναι άγνωστο σε ένα παιδί δύσκολα θα τον/την αντιμετωπίσει ως ξένο αν του συμπεριφέρεται καλά. Επιπλέον τα παιδιά μπορεί να εκλάβουν αυτόν τον κανόνα με λάθος τρόπο και να αντισταθούν ακόμη και στη βοήθεια των αστυνομικών ή πυροσβεστών.
Αντί λοιπόν να προειδοποιείτε σχετικά με τους ξένους, φτιάξτε σενάρια («Τι θα έκανες αν ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζεις σου προσφέρει καραμέλα ή θελήσει να σε πάει βόλτα;»), εξηγήστε τι θα έπρεπε να κάνει και καθοδηγήστε το παιδί προς την σωστή πορεία. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων απαγωγής παιδιών γίνεται από κάποιο άτομο που το παιδί ήδη γνωρίζει, για να το προστατέψετε πείτε κάτι τύπου «Αν κάποιος σε κάνει να αισθανθείς λυπημένος, φοβισμένος, ή μπερδεμένος, θα πρέπει να μου το πεις αμέσως.»

«Να προσέχεις»

Αν το πείτε αυτό τη στιγμή που βρίσκεστε στην παιδική χαρά το πιθανότερο είναι το παιδάκι σας να πέσει! «Τα λόγια σας να του αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που κάνει και έτσι χάνει την εστίαση» λέει η Deborah Carlisle Solomon, συγγραφέας του βιβλίο «Baby knows best». Εάν λοιπόν αισθάνεστε ανήσυχοι, πηγαίνετε επιτόπου κοντά στο παιδί σας και παραμείνετε ψύχραιμη και ήσυχη.

«Όχι επιδόρπιο μέχρι να τελειώσεις το φαγητό σου»

Χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση αυξάνετε την όρεξη του παιδιού για το επιδόρπιο και δεν το αφήνετε να απολαύσει το γεύμα του. Ουσιαστικά παρουσιάζετε το επιδόρπιο σαν τρόπαιο. Πείτε καλύτερα:«Πρώτα τρώμε το γεύμα μας και στη συνέχεια έχουμε το επιδόρπιο.» Αν και υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην διατύπωση, έχει ένα πολύ πιο θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού σας.

«Άσε με να βοηθήσω»

Όταν το παιδί σας προσπαθεί να χτίσει έναν πύργο ή να μαζέψει ένα παζλ, είναι φυσικό να θέλετε να το βοηθήσετε. Μην το κάνετε. Αυτό θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία του και θα ψάχνει πάντοτε άλλους για να πάρει απαντήσεις και λύσεις. Προσπαθήστε να βοηθήσετε λέγοντας κάτι όπως: «Πώς νομίζεις; Στο κέντρο θα πάει καλύτερα το μικρό ή το μεγαλύτερο κομμάτι; Για να κάνουμε μία δοκιμή.».
πηγή:baby.gr

Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στα παιδιά σας
10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στα παιδιά σας
http://4.bp.blogspot.com/-OE7fIX64O-k/VTOMDvmeRuI/AAAAAAAAXkI/rcJ2fI0iddg/s1600/%CE%93%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%A3.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-OE7fIX64O-k/VTOMDvmeRuI/AAAAAAAAXkI/rcJ2fI0iddg/s72-c/%CE%93%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%A3.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2015/04/10.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2015/04/10.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy