ΑΦΙΕΡΩΜΑ :Βάψτε με ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ

Photo copyright:  Yannis Pavlis Μετά απ΄όλα τα γενικά και "απλοϊκά" που περιελάμβανε   το πρώτο αφιέρωμα στο ...σπόρ ...

Photo copyright: Yannis Pavlis



Μετά απ΄όλα τα γενικά και "απλοϊκά" που περιελάμβανε  το πρώτο αφιέρωμα στο ...σπόρ, ήρθε η στιγμή του ...καλλιτεχνίζειν με το ρολό στο χέρι.
Οι τιμές των επαγγελματιών του είδους έχουν φθάσει στα ύψη κι  όσο κι αν γκρινιάζετε ότι δεν έχετε στιγμή ελεύθερου χρόνου, ήρθε ίσως η ώρα να κόψετε ανούσιες ώρες ...τηλεθέασης, για να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικότερο και κυρίως χρησιμότερο...






Η γενική φιλοσοφία της τεχνοτροπίας στο βάψιμο δεν είναι παρά η δημιουργία πάνω στην επιφάνεια του τοίχου ακαθόριστων, ασύμμετρων ή και πιο συγκεκριμένων σχεδίων και σχημάτων χωρίς, στις περισσότερες τεχνοτροπίες, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό στοιχείο, παρά μόνο το ίδιο το χρώμα.
Οι πιο πολλές ιδιαίτερες τεχνικές στο βάψιμο,  βασίζονται στον γενικό κανόνα της χρησιμοποίησης ΔΥΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, εκ των οποίων το ένα ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ από το άλλο και κατά προτίμηση, "κοντινών" αποχρώσεων. 

Για παράδειγμα αν ο στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν βαθύ πορτοκαλί τοίχο και αν αυτό θελήσετε να το κάνετε με κάποια τεχνοτροπία που αναμιγνύει τα χρώματα, θα "παίξετε" στη χρωματική παλέτα, διαλέγοντας δύο αποχρώσεις που θα κυμαίνονται από το έντονο κίτρινο μέχρι το ανοιχτό κεραμιδί.
Ο τοίχος βάφεται αρχικά σε ένα χρώμα, με την ίδια ακριβώς διαδικασία (απλό ρολό και πινέλο) που θα το κάνατε και όταν ακόμη η λέξη τεχνοτροπία σας ήταν άγνωστη και στη συνέχεια με τη δεύτερη απόχρωση, δημιουργείτε το σχέδιο της τεχνοτροπίας που έχετε διαλέξει.
Πως;; Με τα εργαλεία και τα υλικά που κάθε μία χρησιμοποιεί.
Κατ΄ αρχήν λοιπόν κι αν είστε τύποι απόλυτα οργανωτικοί και θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι θα σας χρειαστεί, σε πρώτη φάση, όλα όσα και για να βάψετε με απλό ρολό και πινέλα:
  • Μπογιές - Ρολό - Πινέλα Σκαφάκι
  • Εφημερίδες για το πάτωμα
  • Σεντόνια η πλαστικό για να καλύψετε τα έπιπλα
  • ΧΡΟΝΟΣ - ΥΠΟΜΟΝΗ και ΔΙΑΘΕΣΗ 
Aν σας λείπει κάτι από τα τρία τελευταία, όσα κι αν έχετε από τα προηγούμενα, αφήστε το για άλλη στιγμή.... Το θέμα είναι να περάσετε καλά δημιουργώντας κάτι αληθινά όμορφο. Αν πρόκειται να σπάσετε τα νεύρα τα δικά σας και όσων βρίσκονται γύρω σας, να καταριέστε ανά πεντάλεπτο τη "μαύρη τύχη" σας που δεν σας έκανε ...Λάτση "για να πληρώσετε κάποιον για να κάνετε τη δουλειά σας" και άλλα συναφή, μην το κουράζετε, αφήστε τους τοίχους όπως είναι και κάποια στιγμή αργότερα... σε δύο τέρμινα, σε τρία ...το ξανασκέφτεστε :)
Όποτε όμως το αποφασίσετε πραγματικά, σε όλα τα μεγάλα χρωματοπωλεία θα βρείτε διαφημιστικά φυλλάδια των εταιριών χρωμάτων με πολλά σχέδια, για να δείτε τουλάχιστον στο χαρτί το τελικό αποτέλεσμα της κάθε τεχνοτροπίας. Στα περιοδικά διακόσμησης αλλά και όσα ασχολούνται με θέματα σπιτιού και φυσικά στο διαδίκτυο, επίσης έχετε τη δυνατότητα να πάρετε σχετικές πληροφορίες. Ακόμα όμως πιο χρήσιμο, είναι να έχετε δει "ζωντανό" σε κάποιο άλλο σπίτι ή κοινόχρηστο χώρο, το είδος της τεχνοτροπίας που θέλετε να εφαρμόσετε.
Δεν είναι όλες το ίδιο έντονες, γι΄αυτό κάποιες προσφέρονται για μικρές και άλλες για μεγαλύτερες επιφάνειες. Γενικός πάντως κανόνας, όποια τεχνοτροπία κι αν διαλέξετε, ότι αν την εφαρμόσετε σε όλους τους τοίχους ενός δωματίου, δεν θα καταφέρετε να αναδείξετε ούτε τον χώρο ούτε τον κόπο σας. Σε έναν ή δύο το πολύ μικρούς τοίχους ή και μόνο σε μέρος ενός τοίχου, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο.

με το ...ΕΙΔΙΚΟ ΡΟΛΟ

Η πιο απλή τεχνοτροπία, ιδανική για ερασιτέχνες και η πιο ακίνδυνη σε ότι αφορά τα "απρόβλεπτα" του αποτελέσματος. Εκτός όλων των παραπάνω, θα χρειαστείτε επιπλέον ένα ΕΙΔΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ και διακοσμητικό ΖΕΛΕ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ. Θα τα βρείτε σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή και πολυκαταστήματα εργαλείων και ειδών σπιτιού. Τα ρολό υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχέδια (λουλούδια, σχήματα, ακαθόριστες γραμμώσεις κλπ) να είστε όμως προετοιμασμένοι, ότι το κόστος τους είναι αρκετά μεγαλύτερο, σε σχέση με τα απλά ρολό βαψίματος.

Αρχικά, βάφετε τον τοίχο μ΄ένα απλό ρολό, σε όποιο χρώμα έχετε επιλέξει και με όσα χέρια χρειάζονται για να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Το αφήνετε να ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ και περνάτε μ΄ ένα φαρδύ πινέλο το ΕΙΔΙΚΟ ΖΕΛΕ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ σε διαφορετικό χρώμα και πιο ανοιχτό από την απόχρωση της μπογιάς. Πριν στεγνώσει το ΖΕΛΕ, βρέχετε με νερό το ΡΟΛΟ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ, το στραγγίζετε πολύ καλά και περνάτε μ΄ αυτό τον τοίχο, με κάθετες ή οριζόντιες κινήσεις, ανάλογα με το σχέδιο που έχετε επιλέξει. Το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με λιγότερο "φινίρισμα" και σε πιο απλά σχέδια μπορείτε να πετύχετε και ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΖΕΛΕ, περνώντας απλά μια διαφορετική  απόχρωση μπογιάς πάνω στον ήδη βαμένο και στεγνό τοίχο, μ΄ένα ρολό τεχνοτροπίας σε οποιοδήποτε σχέδιο.
Γενικά, από όποιο κατάστημα αγοράσετε το ρολό, ζητήστε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες χρήσης του γιατί είναι πιθανό να διαλέξετε κάτι που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.  Πάντως σε κάθε περίπτωση, το να επιλέξετε να διακοσμήσετε τους τοίχους με κάποιο από τα πάρα πολλά μοτίβα/σχέδια  στα οποία διατίθενται τα συγκεκριμένα ρολό, είναι η ευκολότερη στην δημιουργία της τεχνοτροπία στο βάψιμο.  
Τελευταίας ...."τεχνολογίας" επίτευγμα τα ειδικά διπλά ρολό, που με απλή μπογιά χωρίς τη χρήση glaze ή άλλου υλικού, "ζωγραφίζουν" το σχέδιό τους στους τοίχους σας, δίνοντας τους μορφή  σαν πραγματικά να είχαν επενδυθεί με ταπετσαρία. Αρκετά ...τσιμπημένα σε τιμή αλλά σίγουρα το αποτέλεσμά τους ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Δείτε τα εδώ

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ


 
Ίσως η πιο διαδεδομένη αν και όχι από τις ευκολότερες, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Οι δυσκολίες της, αφ΄ενός ότι η σωστή επιλογή των χρωμάτων παίζει περισσότερο καθοριστικό ρόλο σε σύγκριση με άλλες, αφού δεν "αποδίδει" το ίδιο σε όλους τους χρωματισμούς, αλλά και ότι για να είναι πραγματικά πετυχημένη, απαιτεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και το "δέσιμο" των αποχρώσεων.

Στα υπέρ της, σε σχέση με άλλες τεχνοτροπίες, ότι δεν "κουράζει" το μάτι, ακόμα κι αν εφαρμοσθεί σε πολύ μεγάλες επιφάνειες.  



Εδώ λοιπόν, όπως είναι προφανές, εκτός των απαραίτητων εργαλείων του "μικρού ελαιοχρωματιστή", θα χρειαστείτε επιπλέον ένα σφουγγάρι (οι ειδικοί συστήνουν φυσικό, αλλά στην ανάγκη και μ΄ένα μικρό πλαστικό σφουγγάρι με αρκετές τρύπες θα την κάνετε τη δουλειά σας) και έναν φαρδύ κουβά με νερό.

Βάφετε αρχικά τον τοίχο με το ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ χρώμα και το αφήνετε να στεγνώσει. 



Στη συνέχεια βρέξτε το ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ, ΣΤΙΨΤΕ ΤΟ, ΒΟΥΤΗΞΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΩΜΑ ΜΠΟΓΙΑΣ, ΞΑΝΑΣΤΙΨΤΕ ΚΑΛΑ και ΠΕΡΑΣΤΕ ΜΕ ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ το σφουγγάρι πάνω στον τοίχο.

Αν χρησιμοποιείται ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΦΥΣΙΚΟ, απλά ΤΑΜΠΟΝΑΡΕΤΕ το χρώμα πάνω στον τοίχο. Να θυμάστε ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι, θα πρέπει να είναι απλά ΝΩΠΟ και ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΠΟΓΙΑΣ (πολύ καλά στιμμένο).

Όσο πιο πολύ κατορθώσετε να "σβήσετε", αρμονικά και φυσικά, τα σχήματα που δημιουργεί το σφουγγάρι, μέσα στο γενικό φόντο του πρώτης απόχρωσης που βάψατε τον τοίχο, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα κι αυτή ακριβώς και η δυσκολία στην επιτυχία της.

Ίσως έχετε δει κι εσείς τοίχους που "ισχυρίζονται" ότι είναι βαμμένοι μ΄αυτή την τεχνοτροπία, όμως στη πραγματικότητα η εικόνα που δίνουν, είναι εκείνη των ακαθόριστων και "άτσαλα" σχεδιασμένων κύκλων μιας απόχρωσης, πάνω σε μια άλλη. 

Στις επαγγελματικές εφαρμογές της όμως, η κίνηση που διέγραψε το σφουγγάρι στον τοίχο διακρίνεται με δυσκολία και τα χρώματα "στις ενώσεις" τους έχουν αναμιχθεί με τέτοιο τρόπο που, παρά τη διαφορά ανά σημείο του τοίχου σε σκούρο-ανοιχτό, το αποτέλεσμα δείχνει ενιαίο, σχεδόν ζωγραφισμένο.
Επειδή πολλές φορές, ανάλογα και με την ποιότητα της μπογιάς, η απόχρωσή τους όταν στεγνώσει έχει αρκετή απόκλιση απ΄ αυτό που βλέπετε αρχικά, ολοκληρώστε την τεχνοτροπία σ΄ένα πολύ μικρό μέρος του τοίχου, αφήστε το να στεγνώσει εντελώς για να βεβαιωθείτε για το αποτέλεσμα και αν η τελική απόχρωση σας ικανοποιεί, συνεχίστε.

Μια ενδιαφέρουσα επίσης και περισσότερο απλή στη δημιουργία της παραλλαγή της ίδιας τεχνικής, είναι να χρησιμοποιήσετε ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ και στην συνέχεια, πριν όμως στεγνώσει εντελώς, με τον ίδιο όπως πιο πάνω τρόπο, να "ξανοίξετε" ορισμένα σημεία με το βρεγμένο σφουγγάρι. Δουλέψτε σαν να σβήνετε ένα μαυροπίνακα, με αργές κινήσεις, "ξεβάφοντας" κατά τόπους και πολύ ελαφρά το χρώμα του τοίχου.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ  ...ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ
Βάψτε τον τοίχο στο βασικό χρώμα (πιο σκούρο),αφήστε να στεγνώσει εντελώς και περάστε ένα δεύτερο χρώμα (αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο), με κανονικό ρολό ή πινέλο.
Ακουμπήστε ένα ΛΕΠΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ πάνω στο ΝΩΠΟ ΧΡΩΜΑ, κουνήστε το με δυνατές και σταθερές κινήσεις ή κυκλικές ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να αποτυπωθεί στον τοίχο και τραβήξτε το με προσοχή. Η τεχνική αυτή δημιουργεί, τόσο χρωματικές ανομοιομορφίες, όσο και μια "υποψία" ανάγλυφου στον τοίχο, που γίνεται τόσο πιο έντονη, όσο πιο "παχύ" είναι το δεύτερο στρώμα της μπογιάς. Προμηθευτείτε αρκετά τέτοια φύλλα πλαστικού αφού το καθένα χρησιμοποιείται  για  μία  μόνο φορά κι αν δεν τα βρείτε
στο κοντινό σας χρωματοπωλείο, το ίδιο καλά  θα κάνουν τη δουλειά τους και οι πλαστικές κόλλες περιτυλίγματος, σαν αυτές π.χ που αμπαλάρουμε τα καλάθια για ποτά ή μια ανοιγμένη σακούλα σκουπιδιών.

Και αυτή την "παραλλαγή" με το πλαστικό αντί για σφουγγάρι, φυσικά και μπορείτε να την εφαρμόσετε χρησιμοποιώντας και μόνο ένα χρώμα  δημιουργώντας έτσι σχήματα και ανάγλυφη αίσθηση, πάνω σ΄έναν βαμμένο με κανονικό ρολό τοίχο.
Με τον ίδιο όπως και με το σφουγγάρι τρόπο, μπορείτε να δουλέψετε το χρώμα πάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας και ένα αρχικά στεγνό και μαλακό  πανί, που στη συνέχεια θα στίβετε συχνά ή θα το αντικαταστήσετε, για να μην είναι ιδιαίτερα νωπό και ποτισμένο με μπογιά. Με σταθερές και κυκλικές κινήσεις ή ενσωματώστε την δεύτερη απόχρωση, όσο ακόμα είναι νωπή, πάνω στην βασική που είναι ήδη βαμένος ο  τοίχος, χρησιμοποιώντας το πανί αντί για σφουγγάρι  ή ...ξεβάψτε ελαφρά και τελείως ανομοιόμορφα το ένα και μοναδικό χρώμα του, ακριβώς όπως θα κάνατε και με το σφουγγάρι ή το φύλλο πλαστικού. 


σαν ...ΥΦΑΣΜΑ

Σχετικά απλή κι όμως όχι και τόσο διαδεδομένη τεχνοτροπία, που δίνει στις επιφάνειες που χρησιμοποιείται ..."υφασμάτινη" υφή.
Και εδώ θα χρειαστεί να βάψετε τον τοίχο, με τη συνηθισμένη διαδικασία (ρολό-πινέλο) σε απόχρωση ΛΕΥΚΟΥ ή ΚΡΕΜ. Αφήνετε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια:
- Επίσης με ρολό, περνάτε μια δεύτερη ΕΝΤΟΝΗ απόχρωση. 
-Αφού ολοκληρώσετε και με το δεύτερο χρώμα και όσο ακόμα ο τοίχος είναι ΥΓΡΟΣ, ΜΕ ΦΑΡΔΙΑ ΒΟΥΡΤΣΑ με ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΤΡΙΧΩΜΑ, "βουρτσίζετε" τον τοίχο αρχικά ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ και εν συνεχεία ΚΑΘΕΤΑ, σε ολόκληρη την βαμμένη επιφάνεια, έτσι ώστε μέσα από το έντονο χρώμα να διακρίνεται αμυδρά η αρχική λευκή ή κρεμ απόχρωση του τοίχου.
Οι "γραμμές" που θα τραβήξετε φυσικά και είναι αδύνατον να είναι ολόισιες, αλλά επιβάλλεται να κινούνται σε μια στοιχειώδη ευθεία. Γι΄αυτό κι αν δεν διακρίνεστε για το "σταθερό σας χέρι", ζητήστε βοήθεια από κάποιον ή προτιμήστε μια διαφορετική τεχνοτροπία.
 
Το πιο σημαντικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι σε κάθε "γραμμή" που θα τραβήξετε με τη βούρτσα ή την σπάτουλα η κίνηση θα πρέπει να φαίνεται συνεχόμενη, από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε οριζόντιας ή κάθετης γράμμωσης, χωρίς όταν τελειώσετε να διακρίνονται ξεκάθαρα τα σημεία που η βούρτσα σηκώθηκε από τον τοίχο για να ξανακουμπήσει, δημιουργώντας κενά στο συνολικό σχέδιο. Και αυτή την τεχνοτροπία μπορείτε να την εφαρμόσετε χρησιμοποιώντας ένα και μοναδικό χρώμα. Σ΄αυτήν την περίπτωση θα βάψετε τον τοίχο σε όποια απόχρωση και με όσο πιο πηχτή μπογιά είναι δυνατόν και αντί για βούρτσα, θα χρησιμοποιήσετε μια οδοντωτή σπάτουλα για να δημιουργήσετε έντονες γραμμώσεις.  
Σε μεγάλα χρωματοπωλεία, που διαθέτουν υλικά και εργαλεία για επαγγελματίες, εκτός από τις απλές βούρτσες και σπάτουλες γι΄ αυτή την τεχνοτροπία, υπάρχουν και πιο εξεζητημένες που δίνουν στο χρώμα διαφορετική υφή π.χ μια αίσθηση "λινού", άλλες δημιουργούν "κόκκους" χρώματος κλπ. και στην επιφάνεια του τοίχου την αίσθηση ότι δεν έχει βαφτεί, αλλά επενδυθεί με ταπετσαρία.   Είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τεχνοτροπία και μια ιδέα για να αναδειχθεί τέλεια, είναι να την εφαρμόσετε όχι σε ολόκληρο τον τοίχο αλλά από το πάτωμα και μέχρι ένα ορισμένο ύψος του. Στο σημείο της ένωσης της τεχνοτροπίας με το απλό βάψιμο του τοίχου, τοποθετείστε μια έτοιμη αυτοκόλλητη μπορντούρα-ταπετσαρία, ένα κομμάτι ξύλου ή ένα γύψινο διαχωριστικό ή αν τα καταφέρνετε, ζωγραφίστε μια δική σας μπορντούρα.



στον "αστερισμό" του ... G L A Z E
Αναζητώντας πιθανόν σχέδια και ιδέες για τεχνοτροπίες έχετε πέσει πάνω σε μιας καινούργιας γενιάς υλικό που με λιγότερο κόπο και κυρίως πολύ πιο "πειστικά", μπορεί να δώσει  στις επιφάνειες που θα χρησιμοποιηθεί την υφή υφάσματος, ξύλου, μαρμάρου, crackle, παλαιωμένου κλπ. Όλες αυτές οι τεχνοτροπίες αναφέρονται ως ...faux τεχνικές, ακριβώς επειδή δίνουν την "ψευδαίσθηση" ενός άλλου υλικού και όχι μπογιάς, πάνω σε όποια επιφάνεια εφαρμοστούν.
Κάπου θα δείτε το glaze να αναφέρεται σαν "λούστρο", αλλού σαν "μπογιά τεχνοτροπίας".
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται oύτε για το ένα ούτε για το άλλο, αλλά για κάτι ανάμεσα σε χρώμα και λούστρο γι΄αυτό και δεν χρησιμοποείται ποτέ μόνο του αλλά ανακατεμένο στις σωστές αναλογίες με κανονική μπογιά  και τις περισσότερες φορές και με νερό. Και οι ..."σωστές" αυτές δοσολογίες, δυστυχώς, διαφέρουν από είδος σε είδος και από εταιρία σε εταιρία, γι΄αυτό και θα πρέπει αν θέλετε να δημιουργήσετε  πετυχημένες τεχνοτροπίες μ΄αυτόν τον τρόπο να ζητήσετε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές από το χρωματοπωλείο που θα το προμηθευτείτε
Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του glaze, ότι το κατάλληλο είδος του μπορεί εκτός από  τοίχους να εφαρμοστεί και σε ξύλινες επιφάνειες και να δώσει πραγματικά εντυπωσιακή μορφή σε έπιπλα και ξύλινα αντικείμενα γενικά.
Αρχικά, όπως και σε όλες τις τεχνοτροπίες, βάφετε την επιφάνεια  με το βασικό χρώμα που έχετε επιλέξει. Αφού στεγνώσει περνάτε ένα μείγμα από διαφορετικής απόχρωσης μπογιά μαζί με το ανάλογο για κάθε τεχνοτροπία glaze και νερό. Ο τρόπος που θα περάσετε αυτό το μείγμα, επίσης διαφέρει από τεχνική σε τεχνική και μπορεί να γίνεται με ρολό, πινέλο, μια ειδική βούρτσα ή και ειδικό ρολό. 
Γενικά, για αυτού του είδους τις τεχνικές μην εμπιστευτείτε καμιά ...περίπου οδηγία που θα βρείτε οπουδήποτε. Σ΄ένα μεγάλο χρωματοπωλείο ζητείστε να δείτε τα δείγματα της κάθε εταιρίας για τεχνικές faux και πάρτε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα τις εφαρμόσετε. 
Και ακριβώς επειδή πρόκειται για τεχνοτροπίες με ιδιαίτερα έντονο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μελετήστε αρκετά πόσο τέτοιον ...εντυπωσιασμό αντέχουν οι χώροι σας και περιορίστε τες σε επιλεγμένα και μικρά σημεία των τοίχων.

STUCCO VENEZIANO


Από τις πιο θαυμαστές και ..."πολυσυζητημένες" τεχνοτροπίες αν και ανήκει σε εκείνη την κατηγορία που μόνο επαγγελματίες του είδους θα έπρεπε να την ...πιάνουν στο στόμα τους και κυρίως στο ...χέρι τους :) Πάρα ταύτα, με το που θα αναζητήσετε ιδέες για να εφαρμόσετε μια τεχνοτροπία σε κάποιον τοίχο του σπιτιού σας σίγουρα κάποιος θα ...πεταχτεί  να σας την προτείνει, σαν κάτι  όχι ιδιαίτερα εύκολο βεβαίως αλλά πάντως ...κατορθωτό. Προφανώς κάποιος ο οποίος δεν έχει δει την τεχνοτροπία αυτή εφαρμοσμένη από αληθινούς καλλιτέχνες στην αυθεντική μορφή της, όπως εκείνη σε παλάτια της Βενετίας. 
Πρόκειται ίσως για την δυσκολότερη  τεχνοτροπία βαψίματος και μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες, εφαρμόζεται με σπάτουλα με την οποία απλώνεται σε εντελώς λείο-σπατουλαρισμένο τοίχο ένα μίγμα από στόκο, μπογιά και ειδικά επιχρίσματα και στην συνέχεια ένα είδος κεριού που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα μια γυαλιστερή όψη και υφή αληθινού μαρμάρου. Στην πετυχημένη μορφή του stucco veneziano πραγματικά, μετά την ολοκλήρωσή τoυ, με δυσκολία κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για τοίχο κι όχι για μαρμάρινη επιφάνεια. Η καθοριστική σημασία και της ελάχιστης λεπτομέρειας τόσο στην ποιότητα και αναλογία των υλικών, όσο και στα σωστά εργαλεία και κυρίως στον ακριβή τρόπο του πως θα χρησιμοποιηθούν όλα, την κάνει μια ...απαγορευτική για ερασιτέχνες τεχνική εκτός φυσικά κι αν αυτό που θέλετε είναι απλά να φαίνεται ότι εκτός από  το να βαφτεί και κάτι άλλο ...περίεργο συνέβη στον τοίχο σας. 
Οι επαγγελματίες του είδους ...χρυσοπληρώνονται γι΄αυτήν την δύσκολη τεχνοτροπία και δεν είναι λίγες  οι περιπτώσεις που πολλοί και από αυτούς δεν καταφέρνουν ούτε στο ελάχιστο να πλησιάσουν το σωστό αποτέλεσμα.
Γι΄αυτό ή αναζητήστε κάποιον που έχετε δει δείγμα παρόμοιας δουλειάς του και είστε βέβαιοι ότι αποδεδειγμένα μπορεί να την εφαρμόσει με επιτυχία ή απλά προτιμήστε μια διαφορετική πιο εύκολη και πιο ...σίγουρη τεχνική. 
Για του λόγου το αληθές δείτε στην ενότητα των videos παρακάτω, σε ...γρήγορη κίνηση,  την εφαρμογή αυτής της τεχνικής για να πειστείτε ότι όσο απλά σας ήρθε η ιδέα ότι μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας το stucco veneziano, το ίδιο απλά καλά θα είναι και να σας ...φύγει. :)


σαν ...ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ

Ή αλλιώς ...η "τεχνοτροπία του Ιώβ". Αν λοιπόν διαθέτετε κι εσείς την υπομονή του, μπορείτε να δώσετε στην επιφάνεια των τοίχων σας τη μορφή μιας "χειροποίητης ταπετσαρίας".  Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αλλά κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, ούτε πόσες φορές θα ...μετανοιώσετε την ώρα και τη στιγμή που την ξεκινήσατε, ούτε και αν ποτέ θα την τελειώσετε.... -Με τη βοήθεια ενός αλφαδιού και μολύβι, σχεδιάστε στον τοίχο ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΘΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, σε ίσες και κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις, δημιουργώντας κάθετες ρίγες με πολύ μικρό πάχος. Πολύ σημαντικό σ΄αυτό ακριβώς το στάδιο, είναι να έχετε εξ΄ αρχής υπολογίσει, με τη βοήθεια ενός μέτρου, σε ποια ακριβώς σημεία πρέπει να σχεδιαστούν οι ρίγες, ώστε μεταξύ τους να έχουν την ίδια απόσταση, από την αρχή μέχρι το τέλος της επιφάνειας του τοίχου, χωρίς ειδικά στις άκρες του, να δημιουργούνται άνισα αντιαισθητικά μέρη. Oρίστε τις ρίγες πάνω τον τοίχο  αρχικά με αλφάδι και 

μολύβι και στην συνέχεια με προστατευτική ταινία μετρώντας τις αποστάσεις σωστά ώστε από άκρη σε άκρη   να υπάρχει ομοιομορφία και σημειώνοντας πάνω στον τοίχο για την κάθε μία ρίγα με τι χρώμα θα βαφτεί. Πιθανόν και αρχικά κάτι τέτοιο να σας φανεί πλεονασμός,  αλλά όταν θα αρχίσετε να βάφετε, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δύο χρώματα  είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθος, καταστρέφοντας το σχέδιο και τότε θα χρεαστεί να βάψετε ξανά όλες τις ρίγες από την αρχή.
- Μ΄ ένα  πινέλο ή ρολό (ανάλογα με το πάχος της κάθε ρίγας) γεμίστε με το χρώμα που έχετε διαλέξει. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πιο όμορφο αν τα χρώματα στις ρίγες είναι σε 
απόχρωσεις ταιριαστές αλλά και με μια σχετική αντίθεση μεταξύ τους.

  Ολοκληρώνετε κάθε χρώμα πριν προχωρήσετε στο επόμενο και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν πριν τραβήξετε την ταινία από τον τοίχο, αφού οι ανομοιομορφίες στο σημείο που οι ρίγες ενώνονται, επίσης θα καταστρέψει το αποτέλεσμα.  προσέξετε.

Είναι, γενικά, μια τεχνική που βασίζει το αποτέλεσμά της στη λεπτομέρεια, δεν "συγχωρεί" τα λάθη και τις ατέλειες και που αν δεν είναι απόλυτα πετυχημένη, καλύτερα ...να μην υπάρχει καθόλου.Αν όμως τα καταφέρετε, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας ανταμοίψει για τον κόπο σας.

Ακόμα κι αν δεν είστε διατεθειμένοι για τόσο κόπο αλλά επιμένετε σε ρίγες που θα δώσουν στον τοίχο την όψη της ταπετσαρίας, κάντε απλούστερη την όλη διαδικασία επιλέγοντας ένα όσο πιο απλό ριγέ σχέδιο.   Εντοπίστε σ΄ένα δειγματολόγιο ριγέ ταπετσαριών ή υφασμάτων ένα τέτοιο σχέδιο που να σας αρέσει και που  πιστεύετε ότι θα ταίριαζε στον χώρο σας,  με δύο μόνο χρώματα και σχετικά φαρδιές ρίγες  ή και ...αυτοσχεδιάστε σχεδιάζοντας το δικό σας. Βάψτε τον τοίχο με το βασικό του χρώμα, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και ακολουθείστε για να οριοθετήσετε και να βάψετε τις ρίγες, την ίδια ακριβώς διαδικασία. 


ΜΕ...S T E N C I L S


Για εντελώς ερασιτέχνες, αλλά και για εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό από το κλασσικό βάψιμο, χωρίς καμιά ιδιαίτερη γνώση και προσπάθεια και κυρίως γρήγορα,  η τεχνική των  stencils είναι ιδανική.
Θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα χρωμάτων αλλά και στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού και εκτός από την αρχική μορφή που διατέθηκαν στη αγορά, δηλ. με τη μορφή πλαστικών σχεδίων που τα ακουμπάτε στον τοίχο και περνάτε με ρολό ή πινέλο χρώμα στα κενά, υπάρχουν πλέον και στην πολύ πιο εύχρηστη εκδοχή,  της ΣΤΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ. Απλά βουτάτε τη στάμπα στο χρώμα και την αποτυπώνετε στον τοίχο, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.

Το χρώμα των stencils, θα πρέπει να είναι εντονότερο/πιο σκούρο από εκείνο του τοίχου. Το μόνο που επιπλέον θα χρειαστεί να κάνετε, ένας υποτυπώδης σχεδιασμός για τις αποστάσεις που θα τοποθετήσετε την κάθε επανάληψη του σχεδίου, για να διευκολυνθείτε σημαδέψτε από πριν τα σημεία στον τοίχο μ΄ένα μολύβι.
Τα stencils είναι ο ιδανικός τρόπος για να ανανεώνετε  συχνά και εύκολα την εμφάνιση των τοίχων σας, να δημιουργείτε εποχιακές διακοσμήσεις στους τοίχους αλλά και η ιδανική πρόταση για παιδικά δωμάτια, αφού θα βρείτε stencils σε σχέδια αποκλειστικά παιδικά, ήρωες κινουμένων σχεδίων κλπ σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και χρωμάτων. Για όσους δε "πιάνει" το χέρι τους, δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργήσουν τα δικά τους τέτοιου τύπου stencils, σχεδιάζοντας και κόβοντας πάνω σε χαρτόνι ή χοντρό πλαστικό τα δικά τους σχέδια. 
 

Όποια τεχνοτροπία κι αν διαλέξετε, ανάλογα με το γούστο αλλά και τον  διαθέσιμο για να την δημιουργήσετε χρόνο σας,  να θυμάστε πάντα ότι γενικά η ιδιαίτερη εμφάνιση ενός και μόνο τοίχου, μπορεί να λειτουργήσει στην διακόσμηση και την συνολική όψη  ενός χώρου, πολύ πιο καταλυτικά απ΄όσο πολλά έπιπλα ή υφάσματα μαζί. 
Το χρώμα έχει τη δύναμη να επιδρά καθοριστικά και να αλλάζει ριζικά την εικόνα αλλά και την γενική ατμόσφαιρα του σπιτιού, γι΄ αυτό και αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του λίγο παραπάνω, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα...
πηγή:soulouposeto.



Σχόλια




Όνομα

Ανακύκλωση Αποκριές Βιβλίο Διαγωνισμός Διακόσμηση Ιδέες & Προτάσεις Κήπος Κοινωνικά Μαγειρική ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μόνο για γυναίκες Ομορφιά Παιδί Πάσχα Περιβάλλον Περιβάλλον-Οικολογία Σπίτι Συμβουλές της Γιαγιάς Υγεία Φυσικά καλλυντικά Χειροποίητες κατασκευές Back To School Mόνο για γυναίκες tips Video
false
ltr
item
26 eco pages: ΑΦΙΕΡΩΜΑ :Βάψτε με ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ :Βάψτε με ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
http://2.bp.blogspot.com/-28VWX5uBS_A/ThCBSVN8rjI/AAAAAAAAFow/gwL8cvpBEmw/s400/01.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-28VWX5uBS_A/ThCBSVN8rjI/AAAAAAAAFow/gwL8cvpBEmw/s72-c/01.jpg
26 eco pages
https://26ecopages.blogspot.com/2013/04/blog-post_1664.html
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/
https://26ecopages.blogspot.com/2013/04/blog-post_1664.html
true
6762095550120392227
UTF-8
Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση Δείτε περισσότερα Διαβαστε περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική Σελίδα Σελίδες Αναρτήσεις Δείτε περισσότερα ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ... Ετικετα ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση με αυτό τον τίτλο... Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα Πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago Πριν από 1 ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ κοινοποιείστε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy